Iraki csapatkivonási javaslat Washingtonból

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Részleges csapatkivonást javasolt Irakból a tekintélyes amerikai demokratapárti szenátor, Joseph Biden, aki szerint 2006 év végéig 50 ezer amerikai katonának ki kellene vonulnia.

Nyilatkozatában Biden, aki az ellenzéki Demokrata Párt vezető képviselője a szenátus külügyi bizottságában, annak a nézetnek adott hangot, hogy a jövő év végéig 50 ezer amerikai katonának el kellene hagynia Irakot. Az azt követő évben pedig további jelentős csapatcsökkentést kellene végrehajtani a szenátor szerint.
    
Az amerikai katonák iraki állomásoztatásának magas költségei és a növekvő amerikai veszteségek ellenére Biden ugyanakkor hibának nevezte az esetleges teljes csapatkivonást. Egyidejűleg azonban úgy fogalmazott, hogy a konfliktus politikai megoldására van szükség. "Irakot egyedül katonai erővel nem lehet megmenteni" - hangsúlyozta Joseph Biden.
   
Az elmúlt héten Washingtonban nagy vihart kavart a Demokrata Párt szenátora, John Murtha, aki a kongresszusban beterjesztett határozattervezetében sürgette az amerikai katonák azonnali kivonását Irakból.
   
Jelenleg több mint 130 ezer amerikai katona állomásozik a közép-keleti országban.