Schröder a Ringier tanácsadója lesz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gerhard Schröder volt német kancellár a magyarországi érdekeltséggel is rendelkező legnagyobb svájci kiadóház, a Ringier tanácsadója lesz.

A tanácsadó
© AP
Michael Ringier kiadó azt közölte Zürichben, hogy Schröder január elsejétől látja el a tanácsadói feladatokat. A Ringier közleménye szerint a volt német kancellár Michael Ringier személyes tanácsadója lesz nemzetközi politikai kérdésekben.

Schröder berlini irodája nem kívánt állást foglalni a közléssel kapcsolatban, mondván, hogy az a volt kancellár "magánügye".

Schröder hét évig állt a német szociáldemokrata-zöld kormány élén, de az őszi előre hozott választásokon a szociáldemokrata párt (SPD) vereséget szenvedett, s nem volt képes kormányképes koalíciót alkotni más partnerekkel. Ugyanez történt a legerősebb parlamenti frakcióval rendelkező konzervatív uniópártokkal (CDU, CSU), így a két erő nagykoalíciós kormány megalakításában állapodott meg Angel Merkelnek, a kereszténydemokraták (CDU) elnökének vezetésével.

Schröder egy ilyen összetételű kormányban nem óhajtott szerepet vállalni és parlamenti mandátumáról is lemondott. Korábban csak arról volt szó, hogy megírja emlékiratait és folytatja ügyvédi pályáját.