WHO: hatból egy nő áldozata a családon belüli erőszaknak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Világszerte minden hatodik nő szenved családon belüli erőszaktól, egyeseket terhesen meg is ütnek, de sokan hallgatnak a bántalmazásról - közölte csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Az ENSZ szakosított szervezete a családon belüli erőszaknak szentelt első átfogó tanulmányában rámutat, hogy a lelki vagy szexuális erőszak áldozatául esett nők esetében nagyobb a valószínűsége az egészségügyi problémáknak, beleértve a szorongást és az öngyilkossági kísérleteket is. A WHO oktatási programokat javasolt a jelenség leküzdésére, valamint azt, hogy több egészségügyi dolgozót és rendőrt képezzenek ki a bántalmazás nyomainak kivizsgálására.

"A nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve az otthonukban velük együtt élők, mint az utcán idegenek részéről.  Általában azt hiszik, hogy az otthon biztos menedékhely és a terhesség védett időszak, de ez nem így van" - közölte Dzsong Vuk Ri (Jong-wook Lee), a WHO főigazgatója, aki hozzátette, hogy a családon belüli erőszak nagy mértékben rejtve marad.

A nők egészsége és a nők elleni családon belüli erőszak című tanulmányt 10 országban több mint 24 ezer nővel készült interjúk alapján állították össze, az országok között olyanok is szerepeltek, mint Japán, Thaiföld, Etiópia és Peru. A tanulmány szívfacsaró képet fest törött csontokról, zúzódásokról, égési sérülésekről, megrepedt koponyákról, kificamodott állkapcsokról, erőszakról és félelemről. Az elkövetők rendszerint férjek vagy meghitt partnerek. 

"Minden 18. másodpercben egy nő erőszak vagy bántalmazás miatt szenved. Véget kell vetnünk ennek a szégyenletes gyakorlatnak" - hangsúlyozta Elena Salgado spanyol egészségügy-miniszter, a WHO éves közgyűlésének soros elnöke. A családon belüli erőszakot kiválthatja egy késve tálalt vacsora, a házi munka elhúzódása, engedetlenség vagy a "házastársi kötelességek" megtagadása. Sok esetben a nők egyetértenek azzal, hogy a férfinek bizonyos esetekben joga van megverni a feleségét.

A tünetek - fájdalom, szédülés, mentális betegségek, vetélések - 15 városi és falusi településen rendkívül egyezőek voltak - közölte Claudia Garcia-Moreno, a tanulmány koordinátora. A jelentés szerint a nők 4-12 százaléka közölte, hogy a
terhességük alatt bántalmazták őket, az esetek 90 százalékában a születendő gyermek apja.