A Vatikán kiadta a melegek pappá avatását tiltó rendeletét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Vatikán hivatalosan közzétette a homoszexuálisokat a papi hivatásból kirekeszteni hivatott utasítást.

A sajtó által már egy héttel ezelőtt megszellőztetett, gyakorlatilag teljes egészében nyilvánosságra hozott utasítást a konzervatív irányzat üdvözölte, a liberális viszont elítélte, s a dokumentum messze a katolikus egyházon túlnyúló heves vitát váltott ki.

A XVI. Benedek pápa által még augusztus 31-én jóváhagyott utasítás értelmében az egyház "nem fogadhat be a papneveldékbe és a szerzetesrendekbe olyanokat, akik aktív homoszexuális életet élnek, mélyen gyökerező homoszexuális hajlamokat mutatnak vagy támogatják az úgynevezett meleg kultúrát". Pappá szentelhetőek azonban azok a jelöltek, akik bizonyítani tudják, hogy előzőleg legalább három éven át legyűrték homoszexuális vonzalmukat, és nem tartottak fenn nemi kapcsolatot. Az utasítás nem vonatkozik a már felszentelt papokra. A rövid, mindössze 21 paragrafusból álló utasítás hangsúlyozza, hogy bár a homoszexuálisokat megilleti a "tisztelet és tapintat" és "kerülni kell az igazságtalan diszkrimináció minden jelét irányukban", az egyház "súlyos bűnnek" tartja a homoszexuális aktust és minden esetben "rendellenességnek" tekinti a homoszexualitást.

Rámutat, hogy a pappá szentelés nem "egy jog" és a szeminaristák figyelmébe ajánlva hozzáteszi, "súlyosan becstelen volna, ha egy jelölt azért leplezné homoszexualitását", hogy pappá szenteljék. Konzervatív katolikusok üdvözölték a dokumentumot, amelyet jelentős lépésnek tekintenek a papság megreformálása felé vezető úton, különösen az Egyesült Államokban, ahol sokak szerint a papnevelő intézetek egy viruló szubkultúra találkahelyeivé váltak. Az egyházon belül és kívül sokan viszont úgy gondolják, hogy az "instrukció" elidegenítheti azokat a homoszexuális férfiakat, akik jó pappá válhatnának, és képesek lennének betartani a szüzességi fogadalmat. Melegcsoportok pedig azt vetik a katolikus egyház szemére, hogy bűnbaknak használja a homoszexuálisokat a pedofil botrányok elkendőzésére.