Nem iraki arabok mostantól nem mehetnek Irakba

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A bagdadi hatóságok megtiltották a nem iraki arabok beutazását Irakba, a december 15-re kitűzött általános választásokkal kapcsolatos biztonsági intézkedések keretében - közölték pénteken illetékesek.

Az iraki belügyminiszter rendeletét biztonsági szempontok indokolták, és határozatlan időre szól - mondták el nevük elhallgatását kérő vezető belügyi tisztviselők. "Minden határátkelő pontra vonatkozik, legyen az repülőtér, szárazföldi átkelő vagy kikötő" - mondta egyikük.

A januári választásokat és az októberi népszavazást is szigorú biztonsági intézkedések kísérték, többek között három napos határzárlatot rendeltek el. Ugyanakkor ez az első alkalom, hogy ilyen hosszú időre teljesen megtiltják a belépést araboknak.

A jordániai királyi légitársaság alkalmazottai pénteken nem engedték fel az AP amerikai hírügynökség egyik, egyiptomi állampolgárságú tudósítóját egy Irakba tartó gépre. Mint mondták, az iraki hatóságok kérésére egy arab személyt sem engedhetnek felszállni.

A bagdadi nemzetközi repülőtér bevándorlási hivatalának egyik tisztviselője úgy tudja, hogy a rendelet végrehajtását szerdán kezdték meg, és sok arabot, akik bejutottak, a következő repülővel visszaküldtek.