Fehéroroszország a "narancsos" változásoktól tart

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Élesen elítélte Fehéroroszországot az ellenzék jogainak újbóli korlátozásáért az Egyesült Államok és az Európai Unió. Fehéroroszországban a "narancsos" forradalmaktól való félelem miatt korlátoznák az alapjogokat.

   
Keményítenek
A fehérorosz parlament által elfogadott törvény súlyos börtönbüntetést helyez kilátásba azokkal szemben, akik tüntetéseket szerveznek, továbbá külföldi államokkal, illetve intézményekkel tartanak fenn "ártalmas kapcsolatokat", valamint "hamis" információkat terjesztenek az ország politikai, gazdasági vagy szociális helyzetéről.
A minszki parlament törvényt fogadott el, amely - mint indoklása kifejti -  "a tüntetések megakadályozását, a külföldi beavatkozás meggátlását és a hamis információk terjesztését" célozza.

Megfigyelők szerint valójában arról van szó, hogy az újabb elnökválasztásra készülő Alekszandr Lukasenko államfő elejét vegye az ukrajnai vagy épp grúziai rendszerváltó megmozdulásoknak és ebből a célból megfélemlítse az ellenzéket.
   
A washingtoni külügyminisztérium szóvivője szombat esti nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy a parlament által elfogadott törvény ellentétes a nemzetközi normákkal, továbbá az emberi jogok tiszteletben tartása terén Minszk által is vállalt kötelezettségekkel.
   
Hasonlóan foglalt állást az EU brit elnöksége is, amely nyilatkozatában aggodalmának adott hangot, s komoly következményekre figyelmeztetett.