Nyolcvanezer terroristagyanús személy az amerikai listán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Már mintegy nyolcvanezer név szerepel azon a listán, amelyet az amerikai hatóságok adtak át a nemzetközi légitársaságoknak az utasok előzetes ellenőrzésére a Svenska Dagbladet értesülése szerint.

A svéd napilap azt írta, hogy 2001. szeptember 11., a New York-i és washingtoni terrortámadások előtt csak 16 név volt ezen a listán. 2001. végére a szám felment ezerre, egy év múlva 40 ezerre, s mára 80 ezerre nőtt az európai légitársaságoktól származó adatok szerint.

A légitársaságok kötelesek ellenőrizni minden, az Egyesült Államokba készülő utasukat, hogy rajta vannak-e a névjegyzéken, s akkor is fel kell venniük a kapcsolatot az amerikai hatóságokkal egy alaposabb vizsgálat céljából, ha hasonló névvel találkoznak.

A gyanús személyeket két kategóriára osztották: azokra, akiknek szigorúan tilos a beutazás, és azokra, akiket további ellenőrzésnek vetnek alá.

A lap szerint kétezer olyan utas fordult meg eddig a Stockholm melletti Arlanda repülőtéren, aki a második, szigorú listán szerepelt, és mélyebben megvizsgáltak, de mindannyian fel tudtak szállni a gépükre.