Biztonságból aranyérem a sportszedánnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Saab 9-3 Sport Sedan nyerte el elsőként a biztonságos autópályák érdekében létrehozott biztosítási társaság (Insurance Institute for Highway Safety, IIHS) által odaítélt biztonsági aranyérmet.

A 9-3-as biztonságának újabb elismerése megerősíti a EuroNCAP töréstesztjein korábban elért ötcsillagos minősítést. A “Kiemelkedően Biztonságos - Arany Érem” egyfajta legjobb a legjobbak között kitüntetés, melyet azon autók érdemelnek ki, melyek az előbb említett töréstesztek – mind frontális, oldalirányú, illetve hátoldali ütközések – során a legkiemelkedőbb utasbiztonságot nyújtják.

Oldalról is jól véd a 9-3-as
Az IIHS frontális töréstesztjében 40 mérföld/órás sebességgel hajtanak neki egy rögzített, de deformálódó korlátnak. Az akadály egy 31 mérföld/órával közeledő, valóságos méretű személygépkocsinak felel meg, ezzel az autó vezetőoldali ütközés során nyújtott védelmét vizsgálják. A hátulról történő ütközéseket szimuláló tesztek alkalmával egy álló helyzetű autóba 20 mérföld/ órás sebességggel hajtanak bele, ezzel az első ülések és a nyaktámla hatékony védelmét mérik. A teszt során a szedán “kiemelkedő”, illetve “jó” minősítéssel teljesített. A Saab-nál 6100 valós (amelyekben a svéd márka autói is érintetettek) baleset kiértékelése alapján is javítják az új modellek biztonságát.