Az iráni elnök gyilkosság bűnrészese?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Mahmúd Ahmadinezsádnak egy nemrég felbukkant hír szerint köze volt a teheráni titkosszolgálathoz, s részese volt egy hármas politikai gyilkosságnak is jó néhány évvel ezelőtt, amikor a Forradalmi Gárda tagja volt.

A világsajtót 1986 júliusában bejárta a hír: egy bécsi magánlakásban holtan találtak három iráni kurd vezetőt. A helyszíni szemle alapján az osztrák rendőrség megállapította, hogy a Kurd Demokrata Párt főtitkárát, Abdul Rahman Kaszemlut és helyettesét, valamint egy professzort közelről leadott fejlövésekkel szabályszerűen kivégezték.

Az akkor egymással háborúban álló Irán és Irak egymást vádolta a hármas gyilkossággal, amelynek részletei és elkövetői a mai napig homályban vannak. Egy decemberben előkerült tanú azonban politikai szempontból is roppant bizarr vádat fogalmazott meg: a Teheránból érkezett kivégzőosztag "falazó embere" nem más volt, mint Ahmadinezsád.

Az illető, aki a 16 ével ezelőtti bácsi találkozó egyik résztvevőjére hivatkozik, azt állítja: a Linke Bahngasse 5. számú ház egyik lakásában három iráni diplomata tárgyalt a három kurd politikussal. A téma az iráni kurd kisebbség által szorgalmazott autonómia volt. A beszélgetés közben benyomult a lakásba a kéttagú kivégző osztag, és némi dulakodás után agyonlőtte a három kurdot.

A kommandó harmadik tagja – Ahmadinezsád – a kapualjban várakozott, hogy megakadályozza a kurdok esetleges szökését. A gyilkos pisztolyokat is ő szerezte be előzőleg – állítja "D. tanú". A bécsi rendőrség ezen a néven emlegeti az iráni újságírót, aki 2004 óta Franciaországban bujkál, tartva a forradalmi iszlám állam bosszújától. Először tavaly, Abolhasszán Baniszadr volt iráni miniszterelnök (szintén politikai menekült) versailles-i otthonában beszélt a merénylet részleteiről.

Az osztrák Zöldek parlamenti képviselője, Peter Pilz szavahihetőnek tartja "D. tanú" közlését, ezért azt nyilvánosságra is hozta. Az elmondottak legfontosabb részei egybevágnak azokkal az információkkal, amelyek az osztrák hatóságok titkosított nyomozati anyagaiban szerepelnek – írta a Der Spiegel.

D. hajlandó az osztrák szervek előtt szóban megerősíteni, amit a gyilkosságokról eddig a sajtónak elmondott. A bécsi belső elhárítás telefonon már kapcsolatba lépett az újságíróval, az igazságügyi tárca pedig jelezte, hogy érdekelné a férfi kihallgatása.

Friss hírek szerint jelentkezett egy újabb tanú is, akinek szavahihetőségét most vizsgálja az osztrák rendőrség. Az illető nem kevesebbet állít, mint hogy a hármas gyilkosság napján Bécsben látta Mahmúd Ahmadinezsádot...

Az új iráni államfő egyébként hivatalba lépése óta már több ízben jókora nemzetközi vihart kavart Izrael- és Amerika-ellenes kijelentéseivel, illetve a holokauszt tagadásával.