Sürgősen élelmiszersegélyre van szüksége Afrikának

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kétmillió embert az éhhalál fenyeget Szomáliában, de a kelet-afrikai térségben összesen 11 millió embernek lenne szüksége gyors élelmiszersegélyre.

Az éhínség elsősorban Szomáliában, továbbá Dzsibutiban, Etiópiában és Kenyáben fenyeget, az utóbbi időszak nagy szárazsága miatt - nyilatkozta a FAO, az ENSZ Élelmezési Szervezete. A szervezet Világélelmezési Programja (VÉP) keretében nyárig összesen 64 ezer tonna élelmiszer eljuttatását tartja szükségesnek az szárazság sújtotta térségbe. Egyes helyeken az elmúlt tíz év legalacsonyabb termésátlagából gazdálkodnak. Jelenleg azonban a VÉP-nek csak 16,7 ezer tonna élelmiszer áll rendelkezésére.

Kenyában a kormány 150 millió dollár értékű élelmiszersegélyt tart szükségesnek 2,5 millió ember, vagyis az ország lakosságának mintegy tíz százaléka számára, az idei év első felében. Etiópiában több mint egy millió ember éhezik, de mintegy 8 millió ember életben maradása függ a segélyektől. Szomáliában a sürgős segélyigény élelmiszerből 40 millió dollárnak felel meg.