Irán nem enged, felújítja kutatásait

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Irán hétfőn felújítja a nukleáris fűtőanyag előállításával kapcsolatos kutatásait - erősítette meg a teheráni kormány szóvivője. Teherán korábban közölte: a dúsítást mindenképp saját területén kívánja végrehajtani.

Golám-Hoszein Elham elmondta, hogy az iráni szakemberek a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek felügyelete mellett újítják fel a kutatásokat. Az Európai Unió az elmúlt hetekben többször felszólította Iránt, hogy ne újítsa fel a nukleáris fűtőanyag előállítását célzó - az urándúsításhoz kötődő - kutatásait, amelyeket Teherán 2003 októberében függesztett fel.

Vezéráldozatok
Repülőgép-szerencsétlenségben életét vesztette hétfőn az iráni forradalmi gárda több parancsnoka. Az iráni állami televízió jelentése szerint Ahmad Kazemi tábornok, a forradalmi gárda (paszdaran) szárazföldi erői parancsnokának Falcon típusú katonai gépe Irán észak-nyugati részén, a török határ közelében zuhant le eddig ismeretlen okokból. A szerencsétlenségben további 12 személy halt meg, köztük Kazemi helyettesei és a gárda hét magas rangú tisztje.
A kutatás-felújítás bejelentése előtt, a hét végén Irán elutasította az atomprogramjával kapcsolatos válság megoldására tett orosz kompromisszumos javaslatot. Dzsavad Vaidi iráni főtárgyaló vasárnap este kételyeit fejezte ki Moszkva azon indítványával kapcsolatban, hogy az iráni urándúsítást Oroszországban folytassák. Irán a dúsítást mindenképp saját területén kívánja végrehajtani. Teheránnak ezt a jogát mindenfajta javaslatban garantálni kell - fűzte hozzá.

Az iráni televízió vasárnap este viszont arról számolt be, hogy Teherán és Moszkva a javaslattal kapcsolatos tárgyalások folytatásában állapodott meg, s a megbeszélések felvételére január 16-án kerül sor.

Oroszország az iráni atomprogrammal kapcsolatos nyugati aggodalmak eloszlatását igyekezett elősegíteni azzal, hogy a közelmúltban indítványozta: Teherán urándúsítási programját orosz területen folytassák. Az indítvánnyal kapcsolatban az Európai Unió is támogatóan foglalt állást.