Irán újraindította urándúsítási kutatásait

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Irán levette több nukleáris központjának pecsétjeit kedden a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) képviselőinek jelenlétében, és a létesítményekben újraindult a kutatómunka.

A központok zárlatának feloldását teheráni sajtókonferenciáján jelentette be Mohammed Szaidi, az iráni atomenergia-hivatal helyettes vezetője. Elmondta, hogy a NAÜ illetékesei hétfő éjjel adtak felhatalmazást a pecsétek eltávolítására. Az iráni illetékes hangsúlyozta, hogy kizárólag a kutatómunkával foglalkozó központokról távolították el a pecsétet, és ezek a létesítmények újrakezdték a nukleáris fűtőanyaggal kapcsolatos kutatásaikat.

Szaidi hangsúlyozta, hogy Irán nem újítja fel a nukleárisfűtőanyag-gyártást, azt a folyamatot, amely magában foglalja az urándúsítást is. "Amit újrakezdünk, az kizárólag a kutatás területére vonatkozik, semmi többre" - mondta az illetékes, hozzátéve, hogy a nukleáris fűtőanyag gyártásának felfüggesztése továbbra is érvényben marad.

A kedden bejelentett intézkedés várhatólag növeli a nyugati országok részéről Iránra nehezedő nyomást. Ezek korábban felszólították Teheránt, hogy szüntesse be mindenfajta nukleáris tevékenységét, amíg nem jön létre megállapodás atomprogramjáról. Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője kedden Brüsszelben úgy nyilatkozott, hogy a nukleáris fütőanyaggal kapcsolatos kutatómunka felújítása az Európai Unióval kötött párizsi megállapodás megsértését jelenti.

Magas rangú amerikai, német és brit tisztségviselők hétfőn bírálták Iránt nukleáris tevékenysége felújításának bejelentett szándéka miatt. Washington meggyőződése szerint Irán atomfegyverek előállítására törekszik. Irán cáfolja ezt, mondván, hogy atomprogramja elektromos áram előállítására korlátozódik. A NAÜ felszólította Iránt, hogy szüntesse be nukleáris tevékenységét, amíg az atomprogramjának kiterjedésére vonatkozó bizonyos kérdésekre nem sikerül megnyugtató választ kapni.