Rushdie: félnek a nőktől, hát robbantanak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A muzulmánok nőktől való szexuális félelme lehet a terrorizmus egyik oka – ennek a nézetnek adott hangot Salman Rushdie Nagy-Britanniában élő író a Stern című német magazinban megjelent interjújában.

"Gyakran alábecsülik, mennyire fontos egy iszlám szélsőségesnek a becsület helyreállítása. Ennek pedig igen sok köze van a nőktől való szexuális félelemhez" – mondta Rushdie. Az író úgy véli, hogy a szélsőségesek azért akarják elpusztítani a nyugati világ jelképeit, mert e társadalmakban nem fátyolozzák el a nőket, s az ő szemükben az el nem fátyolozott nők potenciális veszélyforrást jelentenek.

"A megcsúfolt férfiúi becsület és az iszlám közötti kapcsolatot mindeddig nem ismerték fel nyugaton, a becsület és a szégyen erkölcsi tengelye ott nem létezik" – mondta az író, akinek Salimar, a bohóc című, legutóbbi könyve egy fiatal kasmíri muzulmán történetét meséli el. A fiú egy szerelemi háromszög részese és egy szélsőséges imám nyomására válik terroristává.

Salman Rushdie-t 1989-ban Komeini ajatollah ítélte halálra a Sátáni versek című regénye miatt, és 2,8 millió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére, de 1998-ban Kamal Khazari iráni külügyminiszter megígérte brit kollégájának, Robin Cooknak, hogy országa semmit nem tesz az ítélet végrehajtása érdekében. Az író a Sternben elmondta, hogy az utóbbi nyolc-kilenc évben védelem nélkül él, és oda megy, ahová akar.