Adócsalással vádolják a román miniszterelnök-helyettest

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Adócsalás és hivatali visszaélés miatt indított vizsgálatot az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Gheorghe Copos, a Tariceanu-kormány konzervatív párti (PC) miniszterelnök-helyettese ellen, aki 2004-ben néhány hónap leforgása alatt 40 millió euróra tett szert közpénzekből.

A román legfőbb ügyészségnek a korrupció leküzdésére létrehozott főosztálya (DNA) adócsalás és hivatali visszaélés miatt bűnügyi kivizsgálást indított Gheorghe Copos, valamint a román lottóvállalat ugyancsak konzervatív párti vezetője és Copos egyik üzleti alárendeltje és üzlettársa ellen. A hármuk által okozott kárt egymillió euróra becsülik. Copos úgy véli, az Ana csoport (amely aző tulajdonában van) nem követett el törvénytelenségeket, ezért a DNA-nál is tisztázni szeretné az ügyet.

A Konzervatív Párt politikusa tegnap úgy nyilatkozott, hogy ma megjelenik az Országos Korrupcióellenes Ügyosztályon, noha nem tudja pontosan, mivel is vádolják. Az üzletember ugyanakkor bejelentette, lemond a Konzervatív Pártban betöltött tisztségeiről, mivel nem szeretné, ha a pártnak ártana a botrány, de azzal kapcsolatban nem nyilatkozott, hogy miniszterelnök-helyettes marad-e.

Copos a jelenlegi koalíciós kormány leggazdagabb tagja (vagyona állítólag 200 millió eurót ér), a miniszterelnök-helyettesi tisztségnek megfelelő egyik államminisztere. Mai politikai karrierje kezdete előtti hónapokban - két üzlettársa segítségével, "nagyon egyszerű és kifogástalannak látszó" ingatlanügyletek révén sokmillió eurós összegeket szippantott fel közpénzekből. Nevezetesen a román állami lottóvállalat kasszájából - számolnak be a román napilapok.

A napilapok szerint a politikus 2004-ben Bukarestben és néhány vidéki városban több tucat ingatlant olcsó áron felvásárolt az egyik neki alárendelt üzlettársa cégeinek a közreműködésével. Néhány napon belül azonban a megvásárolt épületeket négy-ötszörös felárral továbbadta az egyik üzlettársa és barátja által vezetett lottóvállalatnak.