Parlamenti választások Kanadában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A művi terhességmegszakítást és a melegházasság intézményét ellenző Stephen Harper vezette ellenzéki konzervatívok támogatottsága meghaladja az elmúlt 12 évben megszakítás nélkül kormányzó Liberális Pártét.

Megkezdődtek a parlamenti választások hétfőn Kanadában, s a voksoláson az előrejelzések szerint az ellenzéki konzervatívok számíthatnak győzelemre. Az első eredmények közép-európai idő szerint a keddre virradó éjjel várhatók.

Az első eredményeket közép-európai idő szerint éjjel egy óra körül hirdetik ki. A választásra jogosult csaknem 23 millió kanadai összesen 308 parlamenti helyről határoz közel 60 ezer szavazókörben.

A fölmérések azt mutatják, hogy a művi terhességmegszakítást és a melegházasság intézményét ellenző Stephen Harper vezette ellenzéki konzervatívok támogatottsága meghaladja az elmúlt 12 évben megszakítás nélkül kormányzó Liberális Pártét, amelyet Paul Martin miniszterelnök vezetett harcba. A liberálisokról alkotott képet alaposan megtépázta több korrupciós ügy.
   
A választás tétje hírügynökségi kommentárok szerint az, hogy a konzervatívoknak sikerül-e abszolút többséget - 155 képviselői helyet - szerezniük, mert ha igen, gyökeres változásokat indíthatnak el a jelenlegi bürokratikus kanadai jóléti programokban. Harper egyebek közt az adók csökkentését, a tartományi autonómia bővítését, az Egyesült Államokhoz fűződő viszony javítását és a katonai kiadások növelését ígérte a kampányban.