Putyin elleni puccsra készül az ex-médiacézár

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egy oroszországi államcsínybe akarja befektetni vagyonát a nagy-britanniai száműzetésben élő Borisz Berezovszkij orosz milliárdos, hogy 2008-ig visszaállítsa a szerinte Vlagyimir Putyin elnök által megsértett orosz alkotmányt.

Berezovszkij, aki Londonban fogadta az AFP tudósítójának úgy nyilatkozott: jogos az orosz ellenzék minden erőszakos cselekedete, beleértve a hatalom erővel való megszerzését is, amin jelenleg is dolgozik, már 18 hónapja. Az egykori orosz médiacézár, akit a korábbi orosz elnök, Borisz Jelcin szürke eminenciásának tartottak, elmondta azt is, hogy ötéves nagy-britanniai száműzetése idején vagyona megháromszorozódott.

„Jelenleg csak egy, az elit által végrehajtott államcsíny vezethet eredményre Oroszországban” - jelentette ki Berezovszkij, aki nagy pompával ünnepelte meg 60. születésnapját. „Nem csak az egyik, a katonai, a média-, az üzleti, vagy a titkosszolgálati elitre építek, hanem az összesre, nem kizárva a tegnapi ellenségek összefogását sem. Azok, akik Oroszországban pénzelek, olyanok, akik elveiket védik, Putyin romboló politikájával szemben” - tette hozzá.

A multimilliárdos azt vetette a Kreml szemére, hogy lerombolta az orosz föderalizmust, amikor 2004 végül keresztülvitte a parlamentben a tartományok kormányzóinak a központi hatalom általi kinevezéséről szóló törvényt. A törvény nemcsak Oroszországban, hanem külföldön is komoly aggodalmat váltott ki, mert sokan az orosz politika tekintélyelvű irányváltásának jelét látták benne.

Berezovszkij, a legbefolyásosabb orosz ellenzéki lap, a Kommerszant tulajdonosa, akit adócsalás miatt fogtak perbe Oroszországba, 2000-ben menekült el hazájából, végül 2003-ban kapott Nagy-Britanniában politikai menedékjogot. Az ellene felhozott vádakat mindig is politikai indíttatásúnak nevezte. A Polgári Szabadságjogok Alapítványa – melyet Berezovszkij hozott létre – a közelmúltban elismerte, hogy 2003 óta 21 millió dollárt utalt át olyan szervezeteknek, amelyeket Viktor Juscsenko ukrán elnökhöz közelálló személyek irányítanak.