Nemcsak az EU-n múlik, mi lesz a palesztinok segélyeivel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az Európai Uniónak nincs monopolhelyzete a palesztinoknak szánt segélyek terén, azaz nem csak Brüsszel, de más fővárosok esetében is felvetődik, mi legyen ezzel a segélyezéssel a Hamász iszlám mozgalom választási győzelme után - közölte pénteken az EU-bizottság külügyi biztosának szóvivője.

A Világbank 2004-ben egy különleges alapot hozott létre a Palesztin Hatóság projektjeinek támogatására, s az EU-bizottság az eredeti tervek szerint 2005-ben 70 millió eurót adott volna ebbe az alapba.

Azonban a pénzek kiutalását Brüsszel bizonyos feltételekhez, reformokhoz kötötte (így például a palesztinoknak átláthatóbbá kellett volna tenniük e pénzek elköltését, illetve egy részükből szociális munkahelyeket kellett volna teremteniük) - s mivel ezek csak akadozva haladtak, az EU-bizottság által adott 70 millióból végül csak 35 milliót utaltak át, a többi továbbra is az alap számláin található.

Az EU-szóvivő szerint egyelőre nincs tervbe véve semmilyen ülés a befagyasztott pénzek átutalásának engedélyezésére, s "ennek nincs is különleges sürgőssége". Arról pedig nem volt hajlandó beszélni, hogy az idei évre az EU-bizottság milyen pénzösszeget tervezett az alapba adni.

Az Európai Unió csütörtök este, néhány órával a Hamász választási győzelmének bejelentése után egy közleményben ígéretet tett arra, hogy folytatja a pénzügyi támogatás folyósítását a palesztin gazdaság számára. Ugyanakkor leszögezte: elvárja az új palesztin törvényhozástól, hogy támogassa egy olyan kormány megalakítását, amely véget kíván vetni az erőszaknak, tárgyalásos kiutat talál a palesztin-izraeli konfliktusból és elkötelezett a jogállamiság, a reformok, valamint a szigorú pénzügyi ellenőrzés iránt.