Izrael befagyasztja a palesztin pénzek átutalását

Utolsó frissítés:

Izrael úgy döntött, hogy befagyasztja a Palesztin Hatóságot megillető pénzalapok átutalását, attól tartva, hogy azok esetleg "terrorista elemek" kezére juthatnak - jelentette be hétfőn az ügyvezető izraeli miniszterelnök. Eközben az EU külügyminiszterei hasonló kérdésben egyeztettek.

Ehud Olmert az izraeli közszolgálati rádióban sugárzott nyilatkozatában leszögezte, "nagyon világossá" kell tenni, hogy a zsidó állam nem fog átutalni olyan pénzeket, amelyekből izraeli polgári személyek elleni terrorcselekmények finanszírozhatóak.

Az ügyvezető miniszterelnök azután nyilatkozott, hogy tárgyalt Angela Merkel német kancellárral, aki vasárnap érkezett kétnapos látogatásra Izraelbe és a palesztin területekre.

Olmert ezzel arra a 200 millió sékelre (mintegy 35 millió dollárra) utalt, amelyet Izraelnek szerdán kellene átutalnia a Palesztin Hatóság számlájára. Az izraeli intézkedést az indokolja, hogy a Hamász palesztin radikális szervezet szerzett többséget a múlt heti palesztin parlamenti választásokon. A Hamász felesküdött
Izrael elpusztítására, s a palesztin felkelés (intifáda) során e szervezet aktivistái követték el az izraeli állampolgárok elleni öngyilkos merényletek többségét.

A 200 millió sékel alapvetően az Izrael által a palesztinok nevében beszedett általános forgalmi adóból és azokból a vámbevételekből származik, amelyeket a zsidó államon keresztül a palesztin területekre importált áruk után hajtanak be.

Az EU-tagországok külügyminiszterei a Hamász győzelme kapcsán Brüsszelben vitatják meg hétfőn, hogy befagyasszák-e a palesztin kormányzatnak nyújtott segélyeket. Az Unió szintén terrorszervezetként tartja számon a Hamászt.

Az EU jelenleg sok millió eurós segélyprogrammal támogatja a Palesztin Hatóságot. Az Európai Bizottság által az idén ENSZ-segélyszervezetek közvetítésével folyósított segély mintegy 250 millió euró lesz, de ezen felül az egyes tagállamok is adnak segélyeket a palesztinoknak.

A Hamász győzelme komoly probléma az Unió számára is, amely megtiltotta tisztségviselőinek, hogy bármilyen hivatalos kapcsolatot létesítsenek a terroristaként feketelistára tett szervezettel.