Rice kizárta a Hamász-kormány pénzügyi támogatását

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Kizárta Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, hogy Washington pénzügyi támogatásban részesítse a palesztin területeken megalakuló Hamász-kormányt.

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az arab országok és más adományozó államok is zárják el a pénzcsapokat - jelentette ki Rice vasárnap este, Londonba tartó repülőgépe fedélzetén. A brit fővárosban az amerikai politikus a közel-keleti béketeremtésben közvetítő kvartett többi tagjának képviselőivel - Kofi Annan ENSZ-főtitkárral, valamint az Európai Unió és Oroszország illetékeseivel - fog tárgyalni a Hamász radikális palesztin szervezet választási győzelme után kialakult helyzetről, a békefolyamat kilátásairól és a követendő nemzetközi stratégiáról.

A kvartett múlt csütörtökön Washingtonban kelt közleményében az erőszak alkalmazásáról való lemondásra és Izrael állam létezéshez való jogának elismerésére szólította fel a Hamászt. "Alapvető ellentmondás feszül a fegyveres csoportok és milíciák tevékenysége és egy demokratikus állam megteremtése között" - állt a dokumentumban.

Rice leszögezte: Washington nem támogat olyan szervezetet, amely Izrael elpusztítása mellett kardoskodik, nem mond le az erőszakról, és megtagadja a közel-keleti rendezési tervben reá háruló kötelezettségek teljesítését. Az általános szegénységgel és munkanélküliséggel küzdő palesztin területek emberbaráti segélyezéséről az egyes konkrét esetek tanulmányozása alapján fog dönteni az Egyesült Államok - tette hozzá.

Az amerikai külügyminiszterhez hasonlóan foglalt állást Angela Merkel német kancellár is vasárnap este Ehud Olmert ügyvezető izraeli miniszterelnökkel tartott jeruzsálemi megbeszélése után.