Orosz és kínai diplomaták győzködik Iránt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Orosz és kínai diplomaták utaznak a közeljövőben Teheránba, hogy az ENSZ Biztonsági Tanács (BT) öt állandó tagállamának nevében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) való együttműködésre buzdítsák az iráni vezetőket - közölte kedden az orosz külügyminiszter.

Szergej Lavrov elmondta: az orosz és kínai diplomaták tájékoztatást adnak majd Teheránban az öt állandó BT-tagállam külügyminisztereinek keddre virradóra Londonban hozott döntéséről és arra buzdítják majd az iráni vezetőket, hogy adjanak pontos válaszokat a NAÜ által feltett kérdésekre.

A londoni találkozó résztvevői abban állapodtak meg, hogy a NAÜ-nek a héten esedékes rendkívüli ülése továbbítsa a BT elé az iráni atomprogrammal kapcsolatos kérdéseket. Az öt állandó BT-tag - az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína - diplomáciának a vezetői azt is közölték, hogy a testület márciusig vár az iráni atomdosszié vizsgálatának megkezdésével, amíg Mohamed el-Baradei, a NAÜ főigazgatója összeállítja hivatalos jelentését az iráni nukleáris programról. A BT jogosult szankciókat elrendelni Irán ellen, ha úgy találja, hogy Teherán nem tartja be a nukleáris programjával kapcsolatos kötelezettségeit, és a békés célú atomenergia-hasznosítás címén voltaképpen atomfegyver előállítására törekszik.

Az atomdosszié BT elé utalása a diplomácia végét jelentené?

Közben egy magas rangú iráni illetékes a tárgyalások beszüntetésével fenyegetőzött arra az esetre, ha a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a Biztonsági Tanács elé utalná Irán atomprogramjának ügyét. Ali Laridzsáni, a nemzetbiztonsági főtanács titkára kijelentette: Teherán minden békés eszközt felhasználva biztosítani kívánja jogát azoknak a nukleáris technológiáknak az alkalmazására, amelyeket nem tilt az atomsorompó-szerződés. Laridzsáni megismételte Teherán javaslatát az európaiakkal tartott tárgyalások folytatására.

Számos teheráni illetékes figyelmeztette már korábban is a nyugati országok vezetőit, hogy Irán beszünteti együttműködését az ENSZ nukleáris ügyekben illetékes szakosított szervének ellenőreivel, és felújítja urándúsító tevékenységét, ha hivatalosan a BT elé utalják atomprogramjának ügyét.