Demagógnak nevezte Orbánt egy szlovák napilap

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kritikus hangvételű cikkben értékelte Orbán Viktor országértékelő beszédét egy szlovák liberális napilap. Az újságíró szerint a Fidesz vezérének szavaiban a nemzeti és a szociális demagógia elemei keverednek.

A geopolitikai kontextusra való tekintettel talán túlzás lenne azt állítani, hogy Közép-Erópában a nemzeti szocializmus szelleme kísért, ezért a szlovák lap szerint helyénvalóbb azt írni, hogy elsődlegesen a választási populizmus szelleme kísért.

"Amit azonban Orbán Viktor a köztársaság állapotáról szóló jelentésében négyezer híve előtt mondott, az valóban a nemzeti és a szociális demagógia példátlan egyvelege" - írta kedden a pozsonyi SME.

A szlovák liberális napilap hírmagyarázója, Peter Schutz szerint "másfélórás narancsszínű jelenésében" a magyar ellenzék vezére ezúttal annak "a gyámkodó és hivatásrendi államnak a látomását" jelenítette meg, amelynek "szent küldetése az, hogy minden egyénről a bölcsőtől a sírig, egyesekről pedig ennél is jobban gondoskodjon".

A cikkíró figyelemre méltónak találja, hogy hatalmas tapsot érdemelt ki Orbán Viktornak az gondolata, miszerint Magyarországnak kell annak a helynek lennie, ahol a magyar emberek előnyt élveznek minden más nemzet fiaival szemben. Orbán Viktor szavait így idézi: "Kell lennie egy helynek, ahol a magyar emberek előnyt élveznek más nemzetek, az idegenek előtt, és ez a hely Magyarország."

Mint írja, Orbán aztán a választók előtt álló két lehetőségről, "a magyar szolidaritásról", valamint a "kíméletlen és közönyös vadkapitalizmusról" szólva "foglalta össze talán mindazokat az emberekben élő előítéleteket és fóbiákat, amelyek mindegyikére saját választ is adott", mondván, hogy "teljes foglalkoztatottságra, a jövedelmek drasztikus emelésére és az árak csökkentésére van szükség".

A SME cikkírója kiemeli, hogy Orbán azt ígérte: "Ha ő lesz a miniszterelnök, bevezeti a tizennegyedik havi nyugdíjat, az árstopot, a három évnél fiatalabb gyermekek és a 65 évnél idősebb nyugdíjasok ingyenes gyógyszerellátását, és még sok egyebet, így az adók és a járulékok 10 százalékos csökkentését is."

"Orbán Viktor nem az első és nem is az utolsó demagóg az európai politikában, ahol a kampányokban csak úgy hemzsegnek az értelmetlen ígérgetések. Ő azonban abban kivételes és abban veszélyes, hogy sikerült létrehoznia egy tömegpártot és sikerült olyan programmal megostromolnia a középen álló választókat, mely programban a szélsőjobb és a szélsőbal legrosszabb ízei keverednek. Ezzel ma Magyarországon - a vegyes választási rendszernek köszönhetően - ha nem is szavazati, de egyszerű mandátumtöbbséget szerezhet. Ha pedig ezt a hatalmas szónoki és kommunikációs készséggel megáldott tehetséget összevetjük a nála három szinttel alacsonyabban álló
(szlovák kormányfővel, Mikulás) Dzurindával és (a szlovák ellenzék vezérével, Robert) Ficóval, akkor úgy tűnik, mintha egy egész nemzet éppen most veszítené el az ítélőképességét" - fejezi be "És mondá Viktor" című írását a szlovák liberális lap hírmagyarázója.