Államcsőd fenyegeti a Palesztin Hatóságot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hacsak valami gyors beavatkozás nem történik, a palesztin kormány napok alatt fizetésképtelenné válik. Az Egyesült Államok a Hamásztól Izrael létét elismerő politikai nyilatkozatot vár, és Izrael – az anarchikus állapotokra hivatkozva - visszatartja a palesztinokat megillető havi 50 millió dolláros áfát és vámilletékeket. Izrael ezzel megnyitotta a pokol kapuit – fenyegetőzött a Hamász ciszjordániai szóvivője.

Zambart: "El kellene kezdenünk a bizalomépítést"
A Hamász győzelme nyomán kialakult pénzügyi helyzetről a Kecskemétről elszármazott, 80 éves Moshe Zambart, az izraeli Nemzeti Bank nyugalmazott elnöke adott interjút a hvg.hu-nak.
Részletekért kattintson!
Bonyolítja a helyzetet, hogy még szó sem volt a Hamász győzelméről, amikor a donorok tavaly decemberben befagyasztottak 60 millió dollárnyi közvetlen segélyt, büntetésképpen, amiért a Palesztin Hatóság se szó se beszéd, 50 százalékkal felemelte a közhivatalnokok fizetését, és ezzel a 2006-os költségvetés tervezett hiánya 600 millió dollárról 700 millióra nőtt. Pedig a külföldi segélyek a deficitnek nem egészen felét fedezik.  A külföldi donorok - az USA és az EU elsősorban – évi 1 milliárd dolláros segélyüket a palesztin költségvetés szerkezeti reformjához akarták kötni. A terv most füstbe ment.

A Palesztin Hatóság ügyvivő pénzügyminisztere szerint a kincstár február 11-ig még valahogy elboldogul, de ha addig nem folyik be pénz valahonnan, megbénul a kormányzati munka, a közalkalmazottak januári bérét sem tudják kifizetni. Márpedig 140 ezer emberről van szó, köztük 34 ezer tanár, 9 ezer orvos, és 58 ezer biztonsági ember fizetéséről Ők biztosítják  a 3,68 milliós lakosság egyötödnek megélhetését. Sokatmondó, és jórészt magyarázza a Hamász győzelmét, hogy a Palesztin Hatóság – saját hivatalos adatai szerint – 1993 és 2004 között 11,3 milliárd dollár segélyhez jutott, ennek ellenére az autonóm területeken óriási a nyomor, 22 százalékos a munkanélküliség (a gázai övezetben 50 százalékos), a lakosság fele a szegénységi küszöb alatt él.

Tavaly a Nyugat egymilliárd dollár körüli éves segélyét az arab országokból érkezett 670 millió dollár egészítette ki. Brüsszel, Washington, illetve Jeruzsálem most igyekszik összehangolni politikáját a következő két-három átmeneti hónapra, a Hamász kormány ugyanis április előtt aligha tud megalakulni.   Az EU – amely évente 600 milliós segítséget ad - kész az ügyvivő Fatah kormánynak átutalni a segélyeket, azután majd dönt, attól függően, mit határoz a megalakuló Hamász kormány.  Az USA viszont addig semmit sem folyósít, amíg a Hamász nem teszi meg a politikai gesztust, azaz nem ismeri el Izrael létét. Addig terrorszervezetként kezeli. Közben viszont bíztatja Izraelt a káosz elmérgesedését megelőzendő, folyósítsa a palesztinoknak havonta járó 50 millió dollárt.

A Hamásztól ellentmondó reagálások érkeznek. Iszmáil Hanija gázai Hamász-vezető igyekezett megnyugtatni a nyugati donorokat, a külföldi pénzeket kizárólag fizetésekre, napi kiadásokra, illetve az infrastruktúra javítására fogják költeni. Más vezetők viszont elutasították a nyugatiak feltételeit, mondván: azok csak Izraelnek kedveznek. A Hamász eddigi politikáját fogja követni – jelentette ki ellentmondást nem tűrően Abu Marzuk, Hamász-vezető.