Megkurtítaná a magyarok jogait a Szlovák Nemzeti Párt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkurtítaná a szlovákiai magyarok jogait a szenvedélyes magyarellenességéről elhíresült parlamenten kívüli Szlovák Nemzeti Párt (SNS), ha a júniusban esedékes előrehozott választáson sikerrel végezne.

A zsolnai (Zilina) polgármester, Ján Slota nevével jegyzett nacionalista párt első alelnöke, Anna Belousová - aki korábban Anna Malíková néven egy évtizeden át Slotával versenyben testesítette meg a magyarellenes indulatokat - csütörtökön Pozsonyban annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az "európai gyakorlathoz mérten" a szlovákiai magyarok még akkor is többletjogokat élveznének, ha jelenlegi jogaik egyötödét megvonnák tőlük.

A közvélemény-kutatásokból kiderülő pártpreferenciák szerint az előrehozott választás nyomán az SNS ismét bejut a szlovák törvényhozásba.

Belousová szerint a magyarok visszaélnek többletjogaikkal, ezért itt az ideje, hogy a szlovákok "ismét talpra állítsák mindazt, amit Dél-Szlovákiában a magyarok a feje tetejére állítottak". Az SNS ezért a magyarok jogainak megvonására fog törekedni, ha a választások után hatalomra jut. A harcias Belousová igen ingerülten szólt arról, hogy Csáky Pál, a szlovák kormány alelnöke - a koalíciós partnerek egyetértésével - a minap észrevételezésre bocsátott egy javaslatot, miszerint módosítani kell azon szlovákiai helységek nevét, amelyek annak ellenére sem használhatják egykori magyar névalakjukat, hogy magyar nemzetiségű lakóik lélekszáma meghaladja a húsz százalékot.

Szlovákiában ugyanis számos olyan település van, amelyeket annakidején szlovák nemzetébresztőkről neveztek el, de amikor a jelenleg hatályos helységnévhasználati törvényt megalkották, az a szlovák hírességek neveit viselő településekre nem vonatkozhatott, noha azokban a magyar nemzetiségűek lélekszáma meghaladja a magyar helységnév használatához szükséges húsz százalékot. Ilyen település például Párkány (Stúrovo),  Ógyalla (Hurbanovo), vagy Feled (Jesenské). 

Belousová szerint "Csáky vakmerősége még a hazafiasság érzését langyosabban megélő szlovákokat is felháborítja", nem szólva Duray Miklósról, a kormányzati pozíciót élvező Magyar Koalíció Pártjának (MK) ügyvezető alelnökéről, aki egy budapesti autonómiakonferencián a minap ismét olyan lángokat gyújtogatott, amelyek akár Európát is felperzselhetik. 

Az SNS ezért nemcsak Durayt, hanem a Magyar Koalíció Pártját - mint már számtalanszor - ezúttal is feljelentette és panaszát az Európai Unióhoz is eljuttatja: hadd lássák az uniós országok a szlovákiai valóságot, azt, hogy a magyarok már amiatt is "azonnal siránkoznak, ha valaki egyetlen ferde pillantást vet rájuk, hadd lássa az unió, amely füle botját se mozdítja annak láttán, hogy a balti országokban milyen hatalmas elnyomás alatt él az orosz kisebbség" - fogalmazott pártja sajtótájékoztatóján Belousová, aki egyébként egy Szlovákiában élt, tavaly elhunyt orosz vállalkozó özvegye.