Űrtemetés hírességekkel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

James Doohan filmszínész és L.Gordon Cooper asztronauta hamvait juttatja az űrbe egy amerikai magáncég.

Egy amerikai magáncég májusban 187 elhunyt hamvait, köztük két híresség földi maradványát - James Doohan filmszínészét, valamint L.Gordon Cooper asztronautáét - juttatja a világűrbe. A houston-i Space Services, azaz Űrszolgáltatások nevű cég felejthetetlen szertartást ígér az eltávozottaknak. A hamvakat egy Texas-i bankba kell tárolásra elküldeni - olvasható a Podrobnosztyi című orosz nyelvű hírportálon.

Kilencven nappal a tervezett űrtemetés előtt a cég megbízottja elviszi a bankból a hamvakat tartalmazó kapszulákat. Minden mozzanatot gondosan videóra vesznek, hogy az ügyfelek meggyőződhessenek arról, mennyire gondosan bánnak szeretteik földi maradványaival. A családtagok jelen lehetnek a rakéta startjánál.

A cég több árfekvésben kínálja az űrtemetést. A legolcsóbb szertartás mindössze kilencszázötven dollárba, vagyis kétszázezer forintba kerül - az összegért Föld körüli pályára juttatják az elhunyt hamvait, igaz, hogy csak egy csipetnyit, mindössze egy grammot.

Jóval mélyebben kell benyúlnia a zsebébe annak, aki hét grammot szeretne Föld körüli pályára bocsátani: a szolgáltatásért 5300 dollárt, vagyis 1,1 millió forintot kell fizetni. Ennél is sokkal drágább az űrtemetés, ha valaki a Hold felszínére, vagy bolygóközi utazásra szeretné küldeni eltávozott hozzátartozója földi maradványait: ez esetben 12500 dollár (2,6 millió forint) a tarifa.

A rokonok minden esetben megkapják a szertartást megörökítő videofelvételt, az elhunyt fényképe és életrajza felkerül a cég honlapjára, a drágább űrtemetést megrendelőknek pedig még egy emlékérem is jár.

A legközelebbi temetést májusra tervezik, amikor tizenkét ország szülötteinek hamvait küldik kozmikus utazásra, köztük két híresség földi maradványait is - James Doohan filmszínészét (1920-2005), aki a Star Trek, vagyis az Űrszekerek című sorozatban az Enterprise űrhajó gépésze volt, valamint L. Gordon Cooper asztronautáét, aki 1965-ben a Gemini 5 fedélzetén járta meg a világűrt.