Szükségállapot a Fülöp-szigeteken

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A meghiúsított puccskísérlet után szükségállapotot hirdetett a Fülöp-szigeteken Gloria Macapagal Arroyo elnök. Ennek értelmében a hatóságok betiltották az 1986. februári népfelkelés 20. évfordulójára tervezett nyilvános megemlékezéseket.

Az intézkedést maga a dél-ázsiai ország elnökasszonya jelentette be televíziós beszédben, hangoztatva, hogy a hadsereg legfőbb parancsnokaként is ura a helyzetnek. Közölte, hogy a kormány minden szükséges intézkedést megtesz a rend biztosítására. A hadsereg máris parancsot kapott "az erőszakos cselekmények megakadályozására. Egyes értesülések szerint több embert őrizetbe vettek, köztük magas rangú katonatiszteket.

A szükségállapot bevezetése előtt nem sokkal az országban már megszigorított biztonsági intézkedéseket léptettek életbe azután, hogy a hadsereg vezetése az elnök ellen készülő állítólagos puccskísérletről szerzett tudomást. A puccsot - mint kiszivárgott - tizennégy magas rangú katonatiszt szervezte, s mintegy 200 katonával készült arra, hogy államcsínnyel elmozdítsa hivatalából Gloria Macapagal Arroyo elnököt.

Arroyo elnök tavaly júniusa óta erős politikai nyomás alatt áll azzal a váddal, hogy állítólag manipulálta a 2004-es elnökválasztást. Az elmúlt időszakban több tüntetésen követelték lemondását. Az elnök visszautasította a vádakat, egyidejűleg pedig elutasította a hivataláról történő lemondást.