Minden idők legnagyobb brit bankrablása

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Több mint 53 millió fontot (20 milliárd forintot) zsákmányoltak egy fegyveres banda tagjai a múlt héten, amikor rajtaütöttek a Securitas értékőrző és -szállító cég Kent grófságbeli lerakatán, ahol a Bank of England, vagyis a brit jegybank is tárol készpénzt.

Nem sokkal az akció után már sejthető volt, hogy minden idők  legnagyobb rablásáról van szó. Hétfői sajtótájékoztatóján a kenti rendőrség nyomozásvezető főfelügyelő-helyettese, Adrian Leppard ezt hivatalosan megerősítette, bejelentve: a tettesek összesen 53,12 millió font készpénzt vittek el.
  
A rablást akciófilmbe illő módon követték el. A banda egyik osztaga, amelynek tagjai rendőregyenruhához hasonló öltözetet viseltek, a lerakat igazgatójának kocsiját egy kék villogóval ellátott Volvóval tartóztatta fel. Az álrendőrök a raktárigazgatót bilincsbe verték és egy furgonba kényszerítették.
   
Az eddigi csúcstartó
A brit kriminalisztika történetének korábbi legnagyobb értékű rablását a nyugat-londoni Heathrow repülőtéren követték el több mint húsz éve. A repülőtér melletti Brinks Mat értékőrző raktárépületből 1983 novemberében 6800, összesen 3 tonna súlyú aranyrudat vittek el 26 millió font értékben a rablók, akik előzőleg összeverték és megkötözték, majd benzinnel le is locsolták az őröket.
   
A banda több tagja később - részben más bűncselekményekért - hosszú börtönbüntetéseket kapott, de az arany jelentős része azóta sem került elő. Szakértői vélemények szerint a társaság el nem fogott tagjainak valószínűleg sikerült a rablott aranyrudakat valahogy értékesíteniük a legális nemesfém-kereskedelemben.
A banda egy másik különítménye ugyanezen idő alatt a raktárigazgató feleségét és nyolcéves kisfiát a család otthonából fegyverrel elrabolta és túszként fogva tartotta.
   
Az igazgatóval közölték, hogy családja a fogságukban van, és ha nem nyitja meg a Tonbridge kisvárosban lévő lerakat széfjeit, bántódásuk eshet. Foglyukkal ezután szerda hajnalban visszatértek a raktárhoz, az ott lévő tizennégy alkalmazottat megkötözték és távoztak a készpénzzel.
   
A rendőrség azóta egy elhagyott furgonban megtalált másfél millió fontot, fegyverekkel és golyóálló mellényekkel együtt. A rendkívüli erőkkel folyó hajtóvadászat során eddig összesen tizenegy személyt vettek őrizetbe; legtöbbjüket óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de hétfő este négyük kihallgatása még tartott.
   
A rendőrség és a kirabolt cég 2 millió font nyomravezetői jutalmat tűzött ki annak, aki értékelhető információval tud szolgálni a tettesek kilétéről.
    
A múlt heti kenti rablás tettesei egyes feltételezések szerint Kelet-Európában tervezik bankokon átmosni a rabolt pénzt.