A volt tálib szóvivő a Yale-en tanul

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az afganisztáni iszlám fundamentalista tálibok volt szóvivője az Egyesült Államokban a világhírű Yale Egyetemen tanul.

A The New York Times vasárnapi magazin-mellékletének a beszámolója szerint a 27 éves Szájed Rahmatullah Hasimi nem sokkal a 2001 szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadások után Pakisztánba távozott, mivel előre sejtette, hogy amerikai légicsapások következnek és a rezsim napjai meg vannak számlálva.

Hasimi, aki egy időben az al-Kaida vezére, Oszama bin-Laden közvetlen környezetében élt, jelenleg a Yale-en angol nyelvi felkészítőt végez, és elvégzett egy terrorizmussal foglalkozó szemináriumot is.

A beszámoló szerint Hasimi már Afganisztánban meghasonlott a tálibok gondolatvilágával és erkölcsi felfogásával, így például viszolygást keltett benne a nők megkorbácsolása és a kabuli stadionban rendezett kivégzések.

2004-ben visszatért Kabulba, hogy amerikai beutazási engedélyt kérjen, miközben nagyon félt, hogy letartóztatják és meg sem áll a kubai Guantanámóig. Egy amerikai barátja javasolta, hogy próbáljon diákvízumot kérni. Így jutott el a Yale Egyetemre. Hasimi felesége és fia Pakisztánban él.

A New York Times magazin melléklete borítóján egész oldalas fényképet közöl a volt tálib szóvivőről. Rahmatullah átnevelése - olvasható a fotó alatt.