Négy áldozata van a csehországi árvíznek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Már négy halálos áldozata van a csehországi árvíznek - jelentette péntek reggel a csehországi közmédia.

Csütörtökön délután Észak-Csehországban a megáradt folyóba csúszott egy gépkocsi, amelynek vezetője, s utasa megfulladt. Az este pedig meghalt az az idősebb dél-csehországi férfi, aki infarktust kapott, miután családi házát elöntötte a víz. Az első áldozat szerdán egy ötéves kisfiú volt, akit elsodort az ár.

A cseh kormány csütörtökön este rendkívüli ülésen elemezte az árvízhelyzetet, s 380 millió koronás gyorssegélyt hagyott jóvá az árvíz sújtotta települések megsegítésére. A mentési munkálatokba a hadsereg ezer katonája is bekapcsolódik.

A legrosszabb helyzet továbbra is Dél-Morvaországban és Dél-Csehországban van, ahol a víz számos települést elöntött, s több ezer hektár termőföld került víz alá. A Znojmo környékéről szerdán éjjel és csütörtökön délelőtt kitelepített mintegy 10 ezer ember többsége azonban az esti órákban visszatért lakóhelyére, hogy bekapcsolódhasson a mentési munkálatokba. Jelenleg mintegy 2000-2500 ember van kitelepítve. Mindkét régióban továbbra is a legmagasabb fokú árvízvédelmi készültség van érvényben, s a meteorológusok szerint a helyzetet nagyban befolyásolja majd az időjárás alakulása. Több helyen elállt az eső, ami elősegítheti a helyzet javulását.

Észak-Csehországban továbbra is árad az Elba, komolyabb gondok azonban csak Ústí nad Labem városban vannak. A víz elöntött egy fontos útkereszteződést és néhány utcát, ami immár második napja súlyos közlekedése fennakadásokat okoz a városi és a regionális közlekedésben is. A víz részben elöntötte a Spolana Neratovice vegyi üzemet is, ahol szerda óta áll a termelés.