Sikertelen merényletet a bolgár "kékfényes" ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Nagy erejű robbanás történt csütörtök hajnalban egy bolgár televíziós újságíró lakása előtt, de a detonációban senki sem sebesült meg – közölte a szófiai belügyminisztérium.

Vaszil Ivanov, a Nova televízió főként bűnügyi oknyomozó műsorokat készítő munkatársa nem tartózkodott otthon, a lakásban élő édesanyja viszont igen, aki csodával határos módon élte túl a robbanást – közölte Szilva Zurleva, a Nova televízió elnöke. Ivanov korábban több személyes fenyegetést kapott.

A hatóságok egyelőre azt igyekeznek kideríteni, hogy a pokolgépes merénylet és az újságíró tevékenységének a jellege között lehet-e összefüggés.

A lakás szinte teljesen romokban hever, és a szomszédos helyiségek is súlyosan megrongálódtak. Ivanov márciusban felfedte, hogy egy szófiai börtönben súlyosan megsértik a rabok emberi méltóságát, és például, mint a kutyákat, pórázon tartják őket. Riportfilmjének az adásba kerülése után menesztették a fegyintézet igazgatóját.

A múlt év végén az újságíró egy közjegyző korrupciós ügyleteit tárta fel. A hivatalnok lopott gépkocsik eladásában segédkezett. Ivanov maga is "megvásárolta" tőle Nikola Flicsev volt főügyész és Georgi Parvanov elnök autóit.

Bulgária 2007-ben csatlakozni akar az Európai Unióhoz, de Brüsszelnek továbbra is komoly aggályai vannak amiatt, hogy a balkáni országban nem elég hatékony a szervezett bűnözés és korrupció elleni harc.