Hetvenkilenc embert öltek meg egy bagdadi mecsetnél

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Hetvenkilenc embert ölt meg három öngyilkos merénylő pénteken Bagdad egyik síita mecsetében, illetve az épület előtt - közölte az iraki egészségügyi minisztérium.

A legújabb adatok szerint 79-en haltak meg, és 164 a sérültek száma - közölte a minisztérium egyik tisztségviselője az al-Irakíja tévében. Egy korábbi jelentés 69 halálos és 130 sérült áldozatról szólt.

Az egyik merénylő nő volt, de a két férfi is nőnek volt öltözve, hagyományos női fekete lepelt viselt. Ketten a mecsetben, a harmadik pedig az előtt robbantotta föl a derekára erősített pokolgépet a pénteki ima végeztével, amikor a hívek tódultak ki az épületből.

Korábban felröppentek olyan jelentések, hogy a mecsetnél becsapódó aknagránátok robbantak föl, de később a rendőrség megerősítette, hogy pokolgépekről van szó. 

A terrorcselekményt a főváros északi részén található Adhamíja negyed Burata-mecsetében hajtották végre, amely a kormányzó síita szövetség legjelentősebb pártjához, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelső Tanácsához (SCIRI) tartozik.

A belügyminisztérium néhány órával korábban figyelmeztette a lakosságot, hogy a mecseteknél, piacokon összegyűlő tömegben robbantásos merényletekre lehet számítani. Csütörtökön is történt egy súlyos merénylet: Nedzsef síita szent városban gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak fel, megölve 10 embert, további 42 pedig megsebesült.

A Burata-mecset imámja a legjelentősebb iraki szunnita szervezetet vádolta azzal, hogy közvetve előidézője volt a hármas merényletnek. Mint mondta, a Muzulmán Ulémák Bizottságához kötődő egyik lap és az Adnán ad-Dulaimi szunnita vezető irányította újság félrevezető kampányt folytatott a Burata-mecset ellen, azt állították, hogy ott szunnitákat tartanak fogva, és tömegsírok is
találhatók a területén. - Több szunnita szónok is hibás, mert olyan kampányt folytat, amely igazolásul szolgál síiták elleni bűncselekményekhez - jelentette ki Dzsalaleddin asz-Szagír az al-Arabíja pánarab televízióban.