Megvalósul végre a zsidó és a palesztin állam koncepciója?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Elképzelhetőnek tartja a két állam - egy palesztin és egy zsidó - koncepcióját a Hamász, és az erről szóló javaslatot a palesztin elnök elé tárja.

Iszmáil Haníje miniszterelnök még a nap folyamán találkozik Mahmúd Abbász elnökkel, és benyújtja neki az elképzelést - szivárogtatta ki a kormányra került radikális mozgalom egyik illetékese.

A Hamászra erős nemzetközi nyomás nehezedik annak érdekében, hogy ismerje el Izraelt, s a "két állam" koncepció ezt magába foglalja. A mozgalom cserében azt kéri az elnöktől, hogy "tartsa tiszteletben alkotmányos jogait". Abbász ugyanis lépéseket tett, hogy korlátozza a Hamász hatalmát a biztonságpolitikai kérdésekben.

Mahmúd Zahar külügyminiszter szerint a kormány Izraellel és a közel-keleti békefolyamat garantálóival, az úgynevezett kvartettel is meg akarja vitatni a témát. Beszéljünk arról, hogy mit jelent a két államot magába foglaló megoldás - mondta a londoni The Timesnak.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője szócséplésnek minősítette a felvetést, és emlékeztetett arra, hogy nem tárgyalnak a Hamász vezette palesztin kormánnyal, amíg le nem mond az erőszakról, el nem ismeri Izraelt és el nem fogadja a béke érdekében kötött eddigi megállapodásokat.