A spanyol fiatalok jobban bíznak a multikban, mint az egyházban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A spanyol fiatalok kevésbé bíznak az egyházban, mint a multinacionális nagyvállalatokban vagy a NATO-ban – derül ki a Santa Maria spanyol egyházi alapítvány országos felméréséből.

A felmérés szerint a 15 és 24 év között spanyol fiatalok mintegy 80 százaléka nem bízik a katolikus egyházban: azt túl gazdagnak, politikailag túl aktívnak, ugyanakkor szexuális kérdésekben túl maradinak tartja. A fiatalok bizalmát leginkább az önkéntes segélyszervezetek és a társadalombiztosítás élvezi.

A XVI. Benedek pápa spanyolországi látogatása előtt három hónappal közzétett felmérés szerint a spanyol fiataloknak jelenleg csak 49 százaléka vallja magát hívő katolikusnak, holott tizenkét éve még 77 százalékuk volt vallásos. Az ateista vagy a vallás iránt közömbös fiatalok aránya ugyanekkor 22 százalékról 46 százalékra nőtt.

Az alapítvány felmérte a politikai beállítottságot is, és ebből kiderül, hogy noha a spanyol fiatalok általában kevéssé politizálnak, 39 százalékukra balra húz, 28 százalékuk centristának tartja magát és csak 8,5 százalékul jobboldali. Legjobban az ETA baszk terrorszervezet tagjait, a neonácikat és a muzulmán radikálisokat utasítják el. A nagy többség számára a család a legfontosabb.