Már 2350 amerikai katona halt meg Irakban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A legújabb veszteségmérleg szerint 90 halottja és 175 sebesültje van az egyik bagdadi síita mecset ellen elkövetett pénteki hármas öngyilkos robbantásos merényletnek.

Mint Kászem Allávi, az egészségügyi minisztérium szóvivője elmondta, az idei év legvéresebb iraki merényletének sebesültjeit 11 bagdadi kórházban ápolják.

A terrorcselekményt az iraki főváros északi részén található Adhamíja negyed Burata mecsetében – amely a kormányzó síita szövetség legjelentősebb pártjának, az Iraki Iszlám Forradalom egfelső Tanácsának (SCIRI) ellenőrzése alá tartozik –, illetve az épület előtt hajtotta végre három öngyilkos merénylő. A három kamikaze közül legalább az egyik nőnek volt öltözve.

Egy másik, csütörtökön Nedzsef síita szent városban elkövetett súlyos autóbombás merénylet halálos áldozatainak száma 13-ra emelkedett, miután a robbantás több mint 30 sebesültje közül hárman szombaton belehaltak sérüléseikbe – közölte vasárnap a nedzsefi kórház halottasházának igazgatója.

Az amerikai hadsereg vasárnap hajnalban nyolc lázadót ölt meg. A katonák egy titkos bombagyárat fedeztek fel Hamaníje közelében, Bagdadtól 22 kilométerre keletre. Tüzet nyitottak egy sátorra, mert az abban tartózkodók felszólításukra nem voltak hajlandók kijönni onnan, és megöltek "öt terroristát" - áll a közleményben. Légi támogatást kértek, és a kibontakozó tűzharcban "további három terroristát" megöltek. A katonák a helyszínen házi készítésű pokolgépeket, fegyvereket és hamis okmányokat találtak. Két gyanús személyt őrizetbe vettek.

Ugyancsak az amerikai hadsereg vasárnap reggeli közlése szerint meghalt egy amerikai tengerészgyalogos, aki pénteken a nyugat-iraki al-Anbár tartományban dúló harcokban sebesült meg. Ezzel az iraki invázió kezdete, 2003 márciusa óta a Pentagon adatai szerint 2350-re emelkedett az Irakban meghalt amerikai katonák száma.