Irán hamarosan a "nukleáris államok" között

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szerint Irán rövidesen csatlakozik a nukleáris technológiával rendelkező országok klubjához - jelentette az iráni állami televízió.

   
Az elnök az északkelet-iráni Horászán Razavi tartományban beszélt, ahol kedd este a tervek szerint "jó hírt" közöl az iráni néppel az ország atomprogramjáról - számolt be a televízió.
   
Ali Akbar Hasemi Rafszandzsáni volt iráni elnök a KUNA kuvaiti hírügynökségnek kedden úgy nyilatkozott, hogy Irán sikerrel indította be az első, 164 centrifugából álló urándúsító egységet Natanzban.
   
A nyilatkozatokra alig két nappal azelőtt került sor, hogy csütörtökön Iránba látogat Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója.
   
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa március 23-án harminc napos határidőt szabott meg Irán számára, hogy felfüggessze az urándúsítással kapcsolatos tevékenységeit, de Teherán azonnal elutasította ezt a kérést. Urándúsítás révén egyaránt előállítható atomerőművek fűtőanyaga, valamint - a dúsítás fokától függően - atombomba robbanótöltete.

Irán sikerrel indította be az első, 164 centrifugából álló urándúsító egységet Natanzban - közölte kedden Ali Akbar Hasemi Rafszandzsáni volt iráni elnök. A volt iráni elnök szerint ki kell bővíteni a műveleteket, ha komplett ipari egységet akarnak működtetni, urándúsító üzem létrehozásához több tucatnyi egységre van szükség.