Európai Bizottság: több nőt és kevesebb szexuális zaklatást

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
euractiv.hu
Tetszett a cikk?

Erre az évre Brüsszel újabb adminisztratív célokat határozott meg a nők foglalkoztatását illetően, miután tavalyi eredményeket meglehetősen felemásnak tartja.

Az Európai Bizottság vezető állásaira kinevezettek 25 százaléka, a középvezetők 30 százaléka az idén nők közül kerül ki, jelentette be Siim Kallas, a Bizottság alelnöke. A nem vezetői állásoknál még szigorúbb kvótát alkalmaznak: a betöltendő alkalmazotti posztok felére nőt kell felvenni, legyen szó akár állandó, akár ideiglenes munkahelyről.

Tavaly egyébként a Bizottság eredetileg megfogalmazott célját több területen sikerült jelentősen túlteljesíteni, ugyanis az újonnan betöltött vezetői állásoknál a tervezett 20 százalék helyett 32,8 százalék esetében vettek fel nőt. Az alkalmazottaknál 51,4 százalék volt ugyanez az arány, azonban középvezetői szinten nem sikerült megvalósítani a kitűzött célt, a tervezett 30 százalék helyett csak az állások 24,4 százalékát sikerült nőkkel betölteni, pedig innen kerülnek majd ki a jövő vezető eurokratái. A kudarc oka Kallas jelentése szerint a megfelelő jelentkezők alacsony száma volt.

A legtöbb nőt tavaly a közigazgatási, a fejlesztési, tolmácsokat foglalkoztató, a költségvetési, a tudományos, a külkapcsolati, a környezetvédelmi és a kereskedelmi részleg alkalmazta. A leggyengébb mutatókat a támogatási együttműködési szektor, valamint a bizottsági alelnök vezetése alatt álló IT-osztály produkálta, utóbbinál tavaly egyetlen hölgyet sem vettek fel. Hasonlóan gyenge eredménnyel zárta a 2005-ös esztendőt a csalásellenes, az egészségügyi és a fogyasztóvédelmi osztály.

Siim Kallas két hét múlva ismerteti a „hímneműnek” kikiáltott Bizottság munkakultúrájának javítását célzó javaslatait. Állítólag erkölcsi kérdések is napirendre kerülnek, s értékelik a tavaly ősszel bevezetett forródrót tapasztalatait: november óta az eurokraták külön telefonszámon jelenthetik be, ha szexuális zaklatás érte őket.