Pénzgyűjtő körútra indultak a Hamász miniszterei

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Körútra indult pénteken a Hamász radikális iszlámista szervezet vezette palesztin kormány három minisztere, hogy pénzt gyűjtsön a Palesztin Hatóság számára, miután az Európai Unió és az Egyesült Államok úgy döntött, hogy beszünteti a palesztin kormány közvetlen segélyezését.

Alá al-Aaradzs gazdasági miniszter, Szamír Abu Ísa tervezési miniszter és Dzsamál al-Hudari távközlési és technológiai miniszter arab országokat keres fel, hogy azok segélyeiből előteremtsék a palesztin államapparátus tagjainak fizetésére való pénzt. A miniszterek hangsúlyozták, hogy jelenlegi utazásuk egyetlen célja a segélyek begyűjtése az akut pénzügyi válságba jutott Palesztin Hatóság számára, körútjuk nem politikai jellegű. "A három miniszterből álló küldöttség meglátogat esetleg három európai országot is, amelyek a közvetlen EU-segély felfüggesztése ellenére megígérték, hogy segítenek a palesztin kormánynak" - közölte újságírókkal Szamír Abu Ísa.

A Hamász interneten is segélykérő felhívást tett közzé. A szervezet két egyiptomi bankszámlára kéri az átutalásokat pénteken a világhálóra tett felhívásában, amelynek megszövegezéséből egyértelműen kitűnik, hogy a Hamász muzulmán államok, intézmények, vállalatok és magánszemélyek adományaira számít.

Két héttel a kormányzás átvétele után kiürült a Hamász-kormány kasszája. A Hamász hívei jelképes adományokkal jelzik, hogy továbbra is támogatják a radikális muzulmán szervezet politikai irányvonalát, de ez kevés a gépezet üzemben tartásához. Iszmáil Haníje kormányfő ennek ellenére optimizmust mutatott egy pénteki beszédében, amelyet Hamász-hívek előtt mondott el egy gázai övezeti mecsetben. Szavai szerint a kabinetjének elszigetelését célzó kísérletek kudarcra vannak ítélve. Kijelentette, hogy "a palesztin nép nem hagyja cserben kormányát, bármekkora áldozatokat kell is érte vállalnia". Azt hangoztatta, hogy a Hamászt nem lehet elveinek feladására kényszeríteni.