Mától úticéluk megjelölése nélkül utazhatnak a románok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Enyhíti aromán állampolgárok külföldre utazásának feltételeit egy szombaton érvénybe léptetett bukaresti sürgősségi kormányrendelet. Az április 15-étől hatályos román jogszabály szerint az Európai Unió tagállamaiba vagy a vízummentességgel felkereshető országokba utazó állampolgároknak ezentúl nem kell felmutatniuk kilépéskor az utazási célt igazoló külön iratot.

Vasile Blaga belügyminiszter szerint ezt az enyhítést az tette lehetővé, hogy az utóbbi időben jelentősen csökkent azoknak a román állampolgároknak a száma, akiket kizsuppoltak az uniós országokból. Ezek aránya ma már csak a kiutazóknak csupán 0,3 százalékát teszik ki - magyarázta.

A rendeletet szombaton ismertető román hírforrások ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy a kiutazás többi feltétele - a menet-térti utazási jegy vagy a hazautazás költségeinek fedezésére szükséges legalább 150 euró, az egészségbiztosítás, a külföldön tartózkodás költségeire az uniós országok esetében napi 30 eurós (más országokban napi 20 eurós), de legalább 150, illetve 100 eurós összeg vagy hiteles meghívólevél felmutatása - továbbra is érvényben marad.