Előkészítetlenséggel vádolja a Duna TV-t Gáspárik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gáspárik Attila a romániai médiafelügyelet (CNA) alelnöke a Transindexen vezetett blogjában arról írt, hiába indult el húsvétkor az Autonómia nevű új csatorna, megfelelő előkészítés hiányában Erdélyben csak nagyon kevesen nézhetik.

„Mit tett a Duna az elmúlt években a kábelrendszerbe való jutásért? Vett három tucat egyéni műholdvevőt? Ez az egész Autonómia csatorna olyannak tűnik, mintha elkezdenék termelni egy árút, csak éppen az eladást nem tervezem meg, és egyszer csak termelem a cuccot raktárra…” – írta Gáspárik Attila a romániai médiafelügyelet alelnöke blogjában.

Annak ellenére, hogy Romániában eddig egyetlen hivatalos hatóság, felügyelet sem emelt kifogást az Autonómia csatorna ellen, de még sajtókampány sem folyik ellene a román nyelvű médiában - folytatja Gáspárik.

Tény, a romániai kábelszolgáltatók alapcsomagjai zsúfoltak - amint azt Gáspárik is megjegyezte -, csak úgy lehet berakni egy új műsort, ha egy másikat onnan kivesznek, és köztudott, hogy a legtöbb tévétársaság külön fizet azért, hogy az alapcsomagokba kerüljön. A zsúfoltságot csak szaporítja, hogy a médiatörvény értelmében az országosan sugárzó adókat kötelező az alapcsomagban kínálni, s a lökdösődés óriási, hisz a legnagyobb magáncégek mellett – ProTV, Antena 1 és 3, Prima, Realitatea, B1, Sport tv – be kell gyömöszölni a „kincstári” tévé nem kevesebb, mint négy külön adóját, valamint néhány magyar (általában három) műsort is.

Gáspárik személyes megjegyzése: „a Duna vezetése megjárta Azerbajdzsánt, Brüsszelt…. Bukarest nagyon messze volt, egy bemutatkozó akcióra (…) Mi akadályozta a Dunát abban, hogy az eddigi csatornán megvalósítsa az Autonómia tartalmat? Ha kivette volna a Kívánságműsort, a Bűvöletet (ami a Duna szellemével egyáltalán nem egyeztethető össze) máris ott van napi 5 óra?Csak azt szeretném, hogy ne kennék ránk az előkészítetlen tehetetlenséget” – fakadt ki blogjában az alelnök.