Egyiptom: két évre meghosszabbították a rendkívüli állapotot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A rendkívüli állapot további két évvel történő meghosszabbítását kérte az egyiptomi kormány a parlamenttől vasárnap, a Sínai-félszigeten nemrégiben elkövetett merényletekre és a vallási csoportok közötti összetűzésekre hivatkozva. A miniszterelnök hivatalos kéréséről Ahmed Fati Szurur házelnök tájékoztatta a népi gyűlést, amely többségi szavazattal jóváhagyta a kérést.

A miniszterelnök hivatalos kéréséről Ahmed Fati Szurur házelnök tájékoztatta a népi gyűlést, hozzátéve, hogy a beadványt előzetes felülvizsgálatra már eljuttatta az illetékes parlamenti bizottsághoz.

Az arab országban 25 éve vezették be a rendkívüli állapotot, közvetlenül azután, hogy 1981-ben iszlám szélsőségesek meggyilkolták Anvar Szadat elnököt és utódjaként Hoszni Mubarak került az államfői tisztségbe. A tavaly szeptemberi elnökválasztási kampányban Mubarak azt ígérte, hogy egy új, terrorizmus elleni törvény fogja felváltani a mostanáig három évenként meghosszabbított rendkívüli állapotot, amely a polgári szabadságjogok korlátozásával jár együtt és
felhatalmazást ad pontosan megfogalmazott vád nélküli letartóztatásokra is. Az elnök idén úgy nyilatkozott, hogy a törvény elkészítéséhez másfél-két évre van szükség - a rendkívüli állapot megnyújtása ezt az időszakot fedi le.

A rendkívüli állapotról szóló törvény hatálya június elején járna le, meghosszabbításának parlamenti jóváhagyása biztosra vehető, miután a kormányzó Nemzeti Demokrata Pártnak abszolút többsége van a népi gyűlésben, a mandátumok több mint kétharmadával rendelkezik.

Az egyiptomi biztonsági szervek eközben újabb előrelépésről számoltak be a dahabi hármas robbantás ügyében: azonosították az egyik öngyilkos merénylőt. A férfit Atallah esz-Szuerkinek hívták, és a Sínai-félsziget északi részéről származott. Az al-Ahrám című kairói napilap úgy tudja, hogy az elkövető fejét megtalálták a merényletsorozat egyik helyszínén.

Az al-Gumhúríja című újság értesülése szerint a férfi a robbantások napján egy gyümölcsökkel megrakott teherautón érkezett Dahabba, a robbanószert a rakomány alatt rejtették el. Kísérője testvére, Ibrahim volt. A biztonsági erők pénteken őrizetbe vettek két férfit - egy egyiptomit és egy palesztint -, akikről feltételezik, hogy a merényletek helyszínére fuvarozták az elkövetőket.

A robbantásos merényletek tetteseinek, szervezőinek felkutatására indított hajsza során vasárnapra virradóra egy gyanúsítottat heves tűzharcban agyonlőttek, négy másikat pedig elfogtak a Sínai-félsziget középső részén.

Az Akabai-öbölben fekvő Dahab üdülőhelyen 18 ember vesztette életét a hétfői hármas robbantásos merényletben. Az egyik detonáció egy magyar nő életét is kioltotta, férjét pedig súlyosan megsebesítette. Két nappal később két öngyilkos merényletet követtek el a Sínai-félsziget északi részén rendőrök, valamint a Többnemzetiségű Erők és Megfigyelők (MFO) tagjai ellen, a támadások nem követeltek az áldozatokat.

Az egyiptomi hatóságok hétfő óta több mint harminc személyt vettek őrizetbe, köztük három, hamis papírokkal utazó egyiptomi mérnök-informatikust is, akiket később elengedtek.