Mezőgazdasági támogatásra folyósított pénzeket kér vissza az EU

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
euractiv.hu

Az Európai Bizottság több millió eurónyi mezőgazdasági támogatást kér vissza azoktól az országoktól, amelyek nem előírásszerűen költötték el az uniós pénzt.

A Brüsszelben kiadott hivatalos nyilatkozat szerint tíz országnak kell visszatérítenie korábban kapott támogatásának egy részét. Az érintettek: Belgium, Finnország, Franciaország, Hollandia, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Svédország.

A legtöbb pénzt két országnak kell visszafizetnie, Olaszországnak 86 millió eurót és Franciaországnak 40,19 millió eurót. A Bizottság tájékoztatása szerint az elmarasztalt országokban a pénz felhasználását nem ellenőrizték megfelelően, illetőleg a kifizetések nem feleltek meg az EU-szabályoknak.

Mariann Fischer Boel mezőgazdasági biztos szerint a pénz visszatéríttetése fontos része annak a folyamatnak, amelynek következetes megvalósításával az EU eléri, hogy a mezőgazdasági alapokat mindenütt megfelelően költsék el, a helytelenül elkötött összegek pedig kerüljenek vissza a közös kasszába. A biztos bejelentése szerint a mezőgazdasági alapok elköltését a jövőben is szigorúan ellenőrzik.

Azok a tagországok, amelyektől pénzt kér vissza az EU, megfellebbezhetik a döntést, végső soron pedig az Európai Bírósághoz fordulhatnak jogorvoslatért.