Több mint 2500 halottja van a jávai földrengésnek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legkevesebb 2517 halottja van az indonéz szociális ügyek minisztériumának legfrissebb közlése szerint annak nagy erejű, a Richter-skálán 6,2-es erősségű földrengésnek, amely szombaton reggel rázta meg az indonéziai Jáva szigetét.

Az egészségügyi illetékesek a halottak számának továbbinövekedését jósolják, mivel a kórházakban sokan fekszenek súlyos állapotban. Az indonéz vöröskereszt forrásai egyelőre nem tudták megerősíteni a minisztérium számadatát: ők még mintegy 1400 halottról és közel 2900 sérültről tudnak, de szóvivőjük közölte, hogy egyes súlyosan érintett területeken még nincs kapcsolatuk a hatóságokkal.

A nagy erejű, a Richter-skálán 6,2-es erősségű földrengés helyi idő szerint szombat reggel rázta meg az indonéziai Jáva szigetét. A földrengés epicentruma a turisták által igen kedvelt, egykori királyi várostól, Yogjakartától mintegy 50 kilométerre délre, a tengerfenék alatt volt. A hatóságok közlése szerint a földmozgást nem követte szökőár, de több ezren elhagyták otthonaikat cunamitól tartva. Ugyancsak a helyi hatóságok számoltak be arról, hogy a körzetben számos ház összedőlt, s megszűnt az áram-, illetve a telefonszolgáltatás.

Dr. Busztin György, Magyarország jakartai nagykövete szerint nagy biztonsággal kijelenthető, hogy nincs magyar áldozata a katasztrófának, mivel sem egyénileg, sem csoportosan érkezett magyar turistákról nincs tudomásuk, akik a földmozgás térségében tartózkodnának. Yogjakartában egyetlen magyar állampolgár él, de magában a városban nem keletkezett számottevő kár.

Gémes Ferenc konzul megjegyezte, hogy magyar beutazókról nincs tudomásuk: a madárinfluenza-veszélyre tekintettel mostanában nem is járnak magyarok a szigetországba, s különösen nem Yogjakartába és környékére a közeli Merapi vulkán mozgolódása miatt, amelyet a kiadott figyelmeztetés szerint tíz kilométeres körzetben ajánlatos elkerülni.

A vulkánt az elmúlt hetekben minden korábbinál aktívabb működés jellemezte. Földrengéskutatók szerint a szombat reggeli földmozgás tektonikus jellegű volt, s azt nem a vulkán fokozott aktivitása váltotta ki.