Nem lesz naponta áramszünet Kubában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Másfél évtized után először az idén Kuba áramszünetmentes nyári szezonnak néz elébe. Az energiaellátó rendszer korszerűsítése kezdetét vette és megfigyelők szerint számítani lehet arra, hogy az idei nyáron már nem lesz napi rendszerességgel áramszünet a 11 millió lakosú karibi országban.

Megteremtődött ugyanis a feltétele az áramellátó rendszer korszerűsítésének, és a takarékosabb áramfelhasználásnak is. Kuba a venezuelai olaj révén nyert mintegy 2 milliárd dolláros bevételi nyereségét és a kínaiak nagylelkű hiteleit felhasználva modern áramfejlesztő berendezések tömegével cseréli le korszerűtlen erőművi berendezéseit, feljavítja villamos energiahálózatát és a háztartások részére - többségében Kínában gyártott - energiatakarékos berendezések megszerzését teszi lehetővé. A kubai háztartások lámpáiba energiatakarékos izzók millió kerülnek a Fidel Castro nevével fémjelzett "energiaforradalom" jegyében- írja a Financial Times brit üzleti lap.

Kevesebb mint egy hónap alatt megteremtődtek az áramkimaradás-mentes élet feltételei Kubában - jelentette ki az ország ipari minisztere nemrég. Szó van több korszerű gázerőmű építéséről is. A gyakori áramkimaradások jelentős mértékben visszavetették eddig a kubai ipart és ezzel az egész gazdaságot is – emlékeztet a lap.