Bebörtönzöttek szabadon bocsátását követelik a túszejtők

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Izraelben bebörtönzött nők és gyerekek szabadon bocsátását követelték hétfőn hírügynökségeknek küldött üzenetükben az előző nap a Gázai övezetben túszul ejtett izraeli katonát fogva tartó palesztin csoportok.

Abu Mudzsáhid, a Népi Ellenállási Bizottságok (NEB) szélsőséges palesztin csoport szóvivője megerősítette, hogy a követelés valóban a húszéves tizedest 36 órája fogva tartó három palesztin csoporttól érkezett. A közleményt az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok (a Hamász katonai szárnya) és a - kormányon lévő szélsőséges palesztin mozgalomhoz szorosan kötődő - NEB két vadhajtása, a Szaladin Brigád és egy bizonyos Iszlám Hadsereg jegyzi.

"A megszállók mindaddig nem kapnak semmilyen információt eltűnt katonájukról, amíg végre nem hajtják a következőket: először minden bebörtönzött nő azonnali szabadon engedését, másodszor minden bebörtönzött 18 év alatti gyerek azonnali szabadon engedését" - olvasható a faxüzenetben. Vaszfi Kabaha palesztin börtönügyi miniszter szerint Izrael jelenleg 150 nőt és 360 tizenhat éven alulit tart fogva.

A 20 - más források szerint 19 - éves Gilad Salit tizedest vasárnap reggel hurcolták el a Hamászhoz kötődő szélsőségesek a Gázai övezet, Egyiptom és Izrael határainak találkozásán lévő egyik izraeli őrhelyről. Lázas diplomáciai erőfeszítések folynak a fiatal katona kiszabadulása érdekében.