Harminc halott egy spanyol metrókatasztrófában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Több mint harmincan haltak meg a Spanyolország keleti felén fekvő Valenciában történt metrószerencsétlenségben, amikor kisiklott egy metrószerelvény. Egyes hírek szerint egy sebességtúllépés nyomán eltört kerék okozta a szerelvény kisiklását.

A BBC tájékoztatása szerint a tűzoltók azt közölték, két kocsi leszaladt a sínről a Jesús metróállomáson. A SkyNews első híradása szerint az alagút fala omlott be és a szerelvény ezért siklott ki. A Reuters nem sokkal később már más okokról számol be: úgy tűnik a szerencsétlenséget a túl nagy sebesség és az egyik kerék eltörése okozta - idézi a hírügynökség Luis Felipe Marinez kormányzati tisztviselőt.

Húszan sebesültek meg, százötven utast kellett kimenekíteni.  A rendőrség egy utas telefonos riasztása nyomán indult a helyszínre. A hírcsatornák mindenhol balesetről beszélnek, merényletet nem emlegetnek.

Sólyom részvéttávirata
Részvéttáviratot küldött I. János Károlynak, Spanyolország királyának Sólyom László köztársasági elnök a Valencia városában történt metróbaleset miatt. Az államfő arra kérte a spanyol királyt, hogy tolmácsolja a mély együttérzést az áldozatok és sérültek hozzátartozóinak.
Szabó Ferenc barcelonai főkonzul az MTI kérdésére elmondta, hogy magyar áldozatról vagy sérültről a külképviseletnek nincs tudomása, az áldozatok azonosítása és a sérültek nyilvántartásba vétele azonban jelenleg is zajlik. Szabó Ferenc azt is közölte, hogy Magyarország valenciai tiszteletbeli konzulja folyamatos kapcsolatban áll a helyi hatóságokkal.

A Plaza de Espanya és a Jesús metróállomások között 13 órakor bekövetkezett szerencsétlenséget "valószínűleg a szerelvény túlzott sebessége és egy metrókerék törése okozhatta" - közölte Luis Felipe Martinez kormányzati tisztviselő a spanyol rádióban. A kormányzat kizárta annak lehetőségét, hogy a szerencsétlenséget terrortámadás okozta.

Valencia ad otthont a katolikus családok szombaton megnyílt, V. világtalálkozójának. A találkozóra magyar zarándokokat is várnak, egy részük hétfőn indult útnak Spanyolország harmadik legnépesebb városa felé. A július 9-ig tartó találkozóra meghívták XVI. Benedek pápát is. A katolikus egyházfő várhatóan a hét végén tesz látogatást a városban. A pápát tájékoztatták a balesetről, aki visszavonult magánkápolnájába, hogy imádkozzon az áldozatokért - közölték a Vatikánban.

A valenciai metróhálózat első szakasza 1988-ra készült el, a városban ma már négy metróvonal működik 116 állomással. A hétfői szerencsétlenség a munkanapokon nyolc percenként közlekedő 1-es vonalon következett be.