A román titkosszolgálat segített egy terrorista szökésében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A román titkosszolgálatok segédkezet nyújtottak a Romániában terrorizmussal gyanúsított és nemzetközileg körözött Omar Hajszam arab üzletembernek szökéséhez - állították a szombati román lapok. Románia jelenleg kilenc titkosszolgálatot üzemeltet.

A tavaly Irakban elhurcolt három román újságíró elrablásának megszervezésével és ezért terrorizmussal gyanúsított Omar Hajszam ellen Bukarest a hét közepén újabb letartóztatási parancsot adott ki. Ekkor derült ki, hogy a szíriai és román kettős állampolgárságú üzletembernek közben nyoma veszett. Emiatt Románia nemzetbiztonsága szempontjából meghatározó négy intézmény vezetője lemondott, így a Román Hírszerző Szolgálat, a Külügyi Hírszerző Szolgálat és a belügyminisztériumi titkosszolgálat, valamint a főügyész is távozott posztjáról. 

A Gardianul című napilap úgy tudja, hogy Omar Hajszamot az egyik román titkosszolgálat tisztje kísérte el a romániai Medgidiára, ahol hajóra ült, hogy Szíriába utazhasson (a tisztségéből leköszönt főügyész egyébként megerősítette, hogy Omar Hajszam valóban elhagyta Romániát). Ennek ellenére a román rendőrség hajszát indított az üzletember kézre kerítésére, a rendőrök vonatokon razziáznak, de a romániai kikötőkből induló és beérkező hajókat is átkutatják. 

Az Adevarul névtelenül nyilatkozó hírszerzési elemzőket idézett, akik úgy vélik: a három titkosszolgálati vezető lemondása jelzi, hogy az általuk irányított intézmények segíthettek Hajszamnak a menekülésben. E meggyőződését fejezte ki a lapnak Marius Oprea történész, a román miniszterelnök tanácsosa is. Emil Constantinescu volt román államfő pedig egyenesen kijelentette, hogy Omar Hajszam hármas titkosügynök volt, hiszen a román, a szíriai titkosszolgálattal, de a KGB-vel is együttműködött.        

Az Adevarul emlékeztet, hogy Hajszam az 1980-as években érkezett Romániába, ahol nagybátyja a szíriai hírszerzés egyik rezidense volt. Akkor Bukarest és Damaszkusz szoros kapcsolatokat ápolt, s így kerülhetett be Hajszam a román titkosszolgálatok világába, majd ennek a kapcsolatrendszernek köszönhetően tehetett szert 1990 után jelentős vagyonra.       

A román napilap utalt arra: a rendszerváltás óta az Egyesült Államok többször bírálta Romániát amiatt, hogy túl sok titkosszolgálatot működtet. Számuk eléri a kilencet, kötelékükben pedig a lap értesülései szerint több tiszt dolgozik, mint a kommunista hatalmat kiszolgáló hírhedt Securitáténál.