Palesztin szervezetek egyoldalú tűzszünetet jelentettek be

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egyoldalú tűzszünetet hirdettek helyi idő szerint szombat éjféltől a Gázai övezeti palesztin fegyveres szervezetek Izraellel szemben - jelentették be nevük elhallgatását kérő magas rangú palesztin tisztségviselők. A Hezbollah eközben Libanonból tovább lövi az észak-izraeli városokat.

A házi készítésű rakétákkal végrehajtott támadások felfüggesztésével a palesztin fél azt akarja elérni, hogy Izrael állítsa le az övezet elleni offenzíváját, amely június 28-án kezdődött. Az izraeli támadásokat három nappal azután indították, hogy palesztin fegyveresek behatoltak izraeli területre, és egy katonai poszton megöltek két katonát, egy harmadikat pedig foglyul ejtettek. A 19 éves Gilad Salit tizedest azóta is fogva tartják egy ismeretlen helyen.

A palesztin tanácskozás, amelyen döntöttek a tűzszünetről, zárt körű volt. A tűzszünet közép-európai idő szerint szombaton 23 órakor lép életbe. A legújabb Gázai övezeti offenzívában több mint száz palesztin halt meg. A palesztin fegyveresek ez idő alatt is több száz rakétát lőttek ki Izraelre.

A Hezbollah továbbra is lő

A Hezbollah libanoni síita szervezet újabb rakétákkal találta el szombat este Karmel és Naharíja észak-izraeli városokat, és e támadásokban egy-egy ember megsebesült, több parkoló gépkocsi pedig kigyulladt.

Ezt megelőzően, napközben a Hezbollah összesen tíz rakétája csapódott be a térség településein. E támadásokban tízen megsebesültek, és két ház megrongálódott - közölték izraeli katonai és orvosi források.

A Hezbollah saját közlése szerint fegyveresei kilőttek három izraeli harckocsit a dél-libanoni Marún ar-Rasz faluban az utóbbi három napban az izraeli erők behatolásai során. A Hezbollah szerint a harcokban meghalt vagy megsebesült 20 izraeli katona. A Hezbollah tévéadója, az al-Manar jelentette, hogy heves harc folyt a határhoz közeli faluban. Izraeli harckocsik és elit egységek a légierő és a tüzérség támogatásával megpróbálták elfoglalni a helység központját.

Az izraeli hadsereg szóvivője e bejelentésre reagálva közölte: nem tud arról, hogy találat érte volna bármelyik harckocsijukat, vagy hogy emberveszteségeik lennének.