Irán megzsarolta az ENSZ Biztonsági Tanácsát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Irán vasárnap figyelmeztette az ENSZ Biztonsági Tanácsát: ne fogadjon el vele szemben az urándúsítás felfüggesztésére kényszerítő határozatot, mert ez "halálra ítélné a diplomáciai erőfeszítéseket és súlyosbítani a térség válságát".

Csomagterv
A BT öt állandó tagállama - az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia és Franciaország - valamint Németország júniusban kereskedelmi és technikai ösztönzőket tartalmazó csomagtervet fogadott el, amelynek célja a teheráni urándúsító program leállítása. A Nyugat attól tart, hogy Irán atomfegyver gyártására törekszik. 
"Ha holnap (azaz hétfőn) elfogadnak egy Irán ellenihatározatot, a nagyhatalmak ajánlata lekerül a napirendről. Az európaiaknak tisztában kell lenniük ezzel, mert véglegesen felülvizsgáljuk politikánkat és arányos ellenlépéseket teszünk" - jelentette ki Hamid Reza Aszefi iráni külügyi szóvivő szokásos heti teheráni sajtótájékoztatóján. Egyúttal azt is hozzátette: "Még mindig hiszünk a tárgyalásokban, és ha az európaiak tudnak várni augusztus 22-ig, választ kapnak csomagtervükre."

Irán, amely továbbra is azt hangoztatja, hogy csak békés célokra, erőművek üzemeltetésére gyártja a nukleáris fűtőanyagot, augusztus 22-ig adott magának határidőt a válaszra. A nyugati hatalmak azonban sokallták ezt a határidőt és felgyorsították az ügynek a BT elé való vitelére tett lépéseket. Franciaország pénteken olyan határozat-tervezetet terjesztett a BT elé, amely azt követeli
Irántól: legkésőbb augusztus 31-ig függessze fel nukleáris tevékenységét, ellenkező esetben szankciókkal kell szembenéznie.