Izrael két héten belül megsemmisíti a Hezbollah rakétáit?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

Izrael nem képes a Hezbollah rakétakészletének teljes megsemmisítésére - mondta kedden az izraeli kormány egyik minisztere, míg egy másik kormánytag szerint a hadseregnek mintegy két hétre van még szüksége ahhoz, hogy befejezhesse a libanoni offenzívát.

"Nincs rá lehetőség, hogy a Hezbollah utolsó rakétáit is megsemmisítsük" - közölte Meír Sitrít, a kormány építés- és lakásügyi minisztere, aki szerint az összes rakéta megsemmisítésére "sem a szárazföldi csapatok, sem a légierő nem képesek". A miniszter szavaival valószínűleg az izraeli közvéleménynek az offenzíva eredményével kapcsolatos várakozásait kívánta mérsékelni. Becslések szerint a síita szervezet mintegy 13 ezer rakétával rendelkezett a harcok kitörése idején.

Civileket használnak fel?
Egy libanoni lap azt állítja: a legalább hatvan halálos áldozatot követelő kanai robbantás a Hezbollah "ördögi tervének" következménye. Az egyébként szír-ellenes Libanoscopie szerint a Hezbollah szándékosan lakóházak mellé telepíti rakétakilövői állomását, a kanai épületben pedig rokkant gyermekeket helyezett el. 
Az izraeli kormány egy másik minisztere szerint a hadseregnek mintegy két hétre van még szüksége, hogy be tudja fejezni az offenzívát. Benjámin Ben-Eliézer, az infrastruktúra ügyeivel foglalkozó kormánytag kedden az izraeli rádiónak elmondta, hogy becslésük szerint "mintegy 10-14 napra van szükség" ahhoz, hogy a hadsereg "megtisztíthassa a Hezbollahtól" azt a körzetet, ahol szándékaik szerint a nemzetközi erők állomásoznak majd.

A cél, hogy ne kapjon fegyvereket a Hezbollah

A hadsereg ugyanakkor folytatta a Hezbollah erősségei elleni támadásokat: izraeli harci gépek kedden libanoni síita falvakat bombáztak. A libanoni hírügynökség beszámolói szerint az izraeli légierő három csapást mért különböző célpontokra a Lítáni-folyó mentén. Izrael szerint a rajtaütések célja az, hogy megakadályozzák fegyverek szállítását a Hezbollahnak.

Irán és az egész iszlám világ támogatásáról biztosította a Hezbollah libanoni síita szervezetet kedden Bejrútban az iráni külügyminiszter, aki ugyanakkor bírálta az ENSZ tehetetlenségét.

"Az arab és az iszlám világ támogatja a libanoni kormányt, a népet és az ellenállást. (...) Az ellenség teljesen kudarcot vallott katonai téren (...) most diplomáciai úton próbálja meg elérni, amit nem tudott megvalósítani a terepen" - jelentette ki Manusehr Mottaki, miután találkozott Emile Lahud libanoni elnökkel.

Irán: tehetetlen az ENSZ!

Az iráni külügyminiszter kudarcnak minősítette az ENSZ fellépését a libanoni háború ügyében. Az agresszió kezdete óta, három hete nem volt képes teljesíteni kötelességét és segíteni a libanoni népen. "Bebizonyosodott a Biztonsági Tanács alkalmatlansága és cselekvőképtelensége az agresszióval szemben" - mondta.

Mottaki hétfőn este érkezett Bejrútba, ahol meglepetésre találkozott Philippe Douste-Blazy francia külügyminiszterrel. Kétórás megbeszélésükről nem közöltek részleteket. Az iráni politikus további tárgyalásokra készül Bejrútban a libanoni vezetőkkel.

Teheránban kedden egy befolyásos konzervatív vallási vezető, Ahmad Dzsannati ajjatolláh azt hangoztatta, hogy a muzulmán országoknak fegyvereket kell szállítaniuk a Hezbollahnak az Izrael elleni harchoz. "A muzulmán országoktól most azt várjuk, (...) hogy katonai, orvosi és élelmiszersegéllyel lássák el a Hezbollahot és a libanoni népet, és a sebesülteket szállítsák át a szomszédos országokba kezelésre" - mondta az Őrök Tanácsának vezetője.