Szélsőségesek intéztek támadást egy kukoricaültetvény ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Háromszáz francia kukoricatermelő gazda szimpátiatüntetést rendezett dél-Franciaországban egy gazda mellett, akinek genetikailag módosított kukoricával bevetett tábláját a GMO-ellenes mozgalmárok lerombolták. A tüntetők tűrhetetlennek tartották és elítélték a szélsőségesek megnyilvánulását.

 A hat hektáros kukoricaföldet, amelynek terményét spanyolországi takarmányozási felhasználásra szánták, mintegy 200 szélsőséges pusztította el Toulouse közelében. Ez volt az első erőszakos megmozdulás, amelyet a GMO-ellenesek egy ipari méretekben termelő farm ellen indítottak. Korábban ilyen megmozdulásokat csak kísérleti táblák ellen szerveztek.

Franciaországban Jose Bove aktivista köré szerveződnek a GMO-ellenesek. Bove már régóta kűzd a GMO-termények, a globalizáció ellen.  2003-ban hat hetet töltött börtönben, amiért feldúlta az egyik McDonald's éttermet. Novemberben négy havi börtönnel sújtották, amiért lerombolt egy GMO-kukoricaföldet. Bove júniusban jelentette be szándékát, hogy indul a 2007 évi francia elnökválasztáson.

Franciaországban lassan terjed a GMO-kukorica vetésterülete: az idén 5 ezer hektárt vetettek be vele, szemben a tavalyi 493 hektárral. A hagyományos kukoricaféleségek vetésterülete 1,5 millió hektár. A francia kormány az idén engedélyt adott 17 új kísérleti táblán, döntően kukorica termesztésére. A GMO-ellenesek a párizsi mezőgazdasági minisztérium közlése szerint a kísérleti táblák 40 százalékát elpusztították az elmúlt két hónapban.