Az EU bírálja az észak-libanoni hidak bombázását

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az Európai Bizottság szóvivője pénteken bírálta, hogy Izrael éjszaka bombázott négy, Bejrúttól északra lévő hidat, s ezzel megnehezítette a Libanon és Szíria közötti közlekedést, illetve a segélyszállítmányok célba juttatását.

"Egy olyan utat, amelyet biztonságosnak tartottunk, támadás ért" - sajnálkozott a szóvivő, Pietro Petrucci. Azt ugyanakkor nem tudta megmondani, hogy ennek milyen következményei lesznek a segélyszállítmányokra.

A lebombázott négy híd Libanonnak egy olyan részén, a Bejrúttól észak felé, Szíriába vezető tengerparti gyorsforgalmi úton van, amelyet eddig jobbára megkíméltek az izraeliek. A Bejrút és Damaszkusz közötti főútvonalat a légitámadások már korábban tönkretették, s e hidak lerombolása tovább csökkentette a Szíria és Libanon közti közúti forgalom lehetőségét. Márpedig például az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága ezt az északi útvonalat használta arra, hogy Szíriából kamionokkal humanitárius segélyt juttasson Libanonba.

Az EU-tagállamok külügyminiszterei keddi brüsszeli tanácskozásukon az ellenségeskedések azonnali beszüntetésére kérték a libanoni válságban részt vevő feleket, a jelek szerint nem nagy sikerrel. Az Európai Unió egyben azt is sürgette, hogy Izrael hagyjon sértetlenül néhány útvonalat, amelyeken a harcok elől menekülők távozhatnak az érintett térségekből, illetve eljuttathatóak a helyszínre a segélyszállítmányok. Az EU-bizottság eddig 20 millió eurót fordított ez utóbbi célra, s ha szükséges, kész további 30 millió euró átutalására humanitárius segítségnyújtásra.